mana-atinge-copac-doru-oprisan-1920x1080

Pentru sănătatea noastră trebuie să stopăm comerţul ilegal cu animale sălbatice și tăierile ilegale de păduri

De Ziua Mondială a Sănătății, WWF Internațional atrage atenția că pentru a ne proteja sănătatea trebuie să conservăm biodiversitatea. Este esențial să luăm măsuri urgent, pentru a combate comerțul ilegal și nereglementat de animale sălbatice pentru a preveni viitoarele epidemii și pentru a proteja bunăstarea și sănătatea oamenilor. WWF solicită miniștrilor sănătății și miniștrilor mediului să lucreze împreună pentru a stopa următoarea potențială epidemie.

Ne confruntăm cu cea mai gravă urgență din domeniul sănătății publice din istoria recentă. Pandemia COVID-19 a adus în atenția tuturor legătura dintre bolile zoonotice – cele transmise de la animale la oameni – și comerțul cu animale sălbatice. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că actuala pandemie COVID-19, la fel ca și cel puțin 61% din toți agenții patogeni umani au origine zoonotică – iar comerțul cu animale sălbatice reprezintă un risc agravant în răspândirea zoonozelor. 
 
Animalele sălbatice nu sunt problema, ci modul în care interacționăm cu ele ne pune în pericol sănătatea
 
Alte epidemii recente, inclusiv SARS, MERS și Ebola, au fost, de asemenea, cauzate de viruși care se transmit de la animale, la oameni. Sunt încă multe întrebări care își așteaptă răspunsul, când vine vorba despre originile exacte ale COVID-19, dar OMS a confirmat că este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că virusul a trecut de la animalele sălbatice, la oameni. Cu toate acestea, trebuie să reținem că animalele sălbatice în sine nu sunt responsabile pentru răspândirea bolii, ci mai degrabă comportamentul uman iresponsabil, cum ar fi comerțul ilegal cu animale sălbatice, piețele de animale vii nereglementate și neigienice, defrișarea masivă și exploatarea ilegală, precum și consumul uman al acestor animale sălbatice, adesea chiar specii pe cale de dispariție.
 
Pentru a ne proteja sănătatea, trebuie să protejăm natura
 
Comerțul nesustenabil cu animale sălbatice este, după distrugerea habitatului, cea mai mare amenințare directă pentru biodiversitate la nivel mondial. Populațiile speciilor de vertebrate de pe Pământ au scăzut în medie cu 60% din 1970, iar un raport din 2019 al Platformei interguvernamentale de politică științifică privind serviciile de biodiversitate și ecosistem (IPBES) a concluzionat că, în prezent, în medie, 25% din speciile de pe glob sunt amenințate cu dispariția. 
 
Conform unui sondaj de opinie realizat în perioada 3-11 martie 2020 de WWF, peste 90% dintre respondenții chestionați în Asia de Sud-Est și Hong Kong sunt de acord ca piețele ilegale și nereglementate de animale sălbatice să fie închise de guvernele locale. Mai mult, 79% consideră că închiderea acestor piețe va preveni viitoare pandemii. Oamenii ar susține eforturile autorităților renunțând să mai consume astfel de produse, convingându-i și pe apropiați să renunțe și distribuind informații relevante despre protejarea animalelor. Pe de altă parte, 8% ar continua să consume produse provenite de la animale sălbatice și după pandemie. Cercetarea demonstrează astfel și nevoia unor eforturi susținute din partea autorităților, pe termen lung, nu doar pentru a stopa comerțul ilegal și nereglementat de animale sălbatice, ci și pentru a schimba comportamentul.
 
 „Oamenii din Asia au vorbit – cei care trăiesc în țările în care piețele de animale sălbatice sunt cel mai răspândite cer să fie redus consumul de animale sălbatice și să fie eliminat comerțul ilegal și nereglementat de animale sălbatice. Oamenii sunt profund îngrijorați și și-ar susține guvernele în luarea de măsuri pentru a preveni și alte posibile crize mondiale din domeniul sănătății care apar din cauza piețelor de animale sălbatice”, a declarat Marco Lambertini, Director General al WWF Internațional. „Este timpul să vedem legătura dintre comerțul cu animale sălbatice, degradarea mediului și riscurile pentru sănătatea umană. Este extrem de important să luăm măsuri acum, atât pentru oameni, cât și pentru numeroasele specii de animale sălbatice amenințate de consum și comerț, pentru a supraviețui cu toții”.
 
O problemă globală
 
Aceasta nu este o „problemă asiatică”. Potrivit Interpol, infracțiunile de mediu sunt în top 3 cele mai mari sectoare criminale, la nivel mondial. Infracțiunile de mediu includ braconajul, exploatarea ilegală și comerțul cu plante și animale pe cale de dispariție sau cu cele protejate. Crima organizată a devenit tot mai implicată din cauza riscului relativ scăzut și a pedepselor ușoare în comparație cu traficul de droguri sau traficul de persoane. În Europa Centrală și de Est, WWF cooperează cu Interpol pentru a întări capacitatea forțelor de ordine locale, cu procurorii, poliția și ofițerii vamali pentru a fi mai eficienți în lupta împotriva exploatării forestiere ilegale și lucrează pentru a diminua cauzele principale ale braconajului la specii strict protejate: sturionul, râsul, ursul brun și lupul.
 
Combaterea comerțului ilegal și nereglementat de animale sălbatice este importantă pentru a preveni viitoarele epidemii zoonotice și pentru a proteja bunăstarea și viața oamenilor. Cu un sprijin public puternic, solicităm miniștrilor sănătății și miniștrilor mediului să lucreze împreună pentru a stopa următoarea potențială epidemie. Biodiversitatea trebuie protejată pentru a ne proteja propria sănătate, precum și cea a planetei. Acesta este motivul pentru care Strategia UE privind biodiversitatea din cadrul Pactului Verde European (European Green Deal) trebuie să susțină puternic stoparea comerțului ilegal de animale sălbatice și conservarea ecosistemelor din Europa și la nivel mondial. Viitoarele pandemii vor fi evitate numai dacă oamenii învață să trăiască în armonie cu natura.
 

Scroll to Top