wwf_090609_237_2

Patru școli din România participă la competiția internaţională dedicată protejării mediului înconjurător

Săptămâna trecută, reprezentanții a 4 școli din România au participat în Austria la evenimentul de lansare a unei noi ediții a competiției dedicate protejării mediului înconjurător “Școli europene pentru o planetă vie”, proiect realizat de către WWF în parteneriat cu Fundaţia ERSTE.

33 de echipe de elevi și profesori din România și alte 8 țări europene, respectiv Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia și Ucraina s-au întâlnit în sud-estul Vienei, la Illmitz, la academia de pregătire pentru competitia ”Şcoli europene pentru o planetă vie”. România a fost reprezentată de către profesorii: Alpar Voros din Cluj Napoca, Eugenia Fülöp Bîrsan din Sighișoara, Nicoleta Potorac din Iași, și Gheorghita Tifui din Piatra Neamț.

Prin workshop-uri și activități în aer liber ei au primit informații pe diverse teme legate de natură și conservarea mediului înconjurător. Din acest moment, elevii au la dispoziție tot anul școlar pentru a-și definitiva proiectele ecologice individuale. La finalul proiectului castigătorii vor participa într-o tabără ecologică în România.

“Pentru al cincilea an consecutiv concursul aduce împreună elevi și profesori iubitori de natură din diferite țări și culturi. Suntem nerăbdători sa vedem ce idei mărete vor fi puse în practică la ediția din acest an” a declarat Barbara Tauscher, coordonator al programului de educaţie de mediu din cadrul WWF Austria.

Cele două teme ale concursului sunt “Dunărea – linia vie a Europei” şi „Amprenta ecologică – Efecte globale ale consumului”. “Subiectul care ne interesează în mod deosebit anul acesta este spiritul civic activ. Dorim să le arătăm copiilor că au posibilitatea de a se implica, de a-şi exprima opinia în public şi de a-i motiva pe ceilalţi să acţioneze” a adăugat Barbara Tauscher.

Ideile de proiect şi implementarea lor vor depinde în totalitate de creativitatea copiilor, profesorii având doar rolul de suport. Pe parcursul ultimelor ediții, concursul a cuprins foarte multe activităţi, precum campanii de tipul “elevii îi învaţă pe elevi”, piese de teatru, expoziţii şi evenimente de stradă sau zile dedicate reciclării.

Evoluţia proiectelor de conservare a naturii poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului larg: schools.foralivingplanet.eu. Aici elevii vor ţine jurnale de proiect, vor posta fotografii şi înregistrări video şi vor avea oportunitatea să îşi împărtăşească experienţele.

„Fundaţia ERSTE sprijină iniţiativa “Şcoli Europene pentru o Planetă Vie”, adăugând propriilor proiecte de educaţie derulate în Europa centrală şi de sud-est o iniţiativă ecologică. A sprijini proiectele educaţionale înseamnă a lua viitorul Europei în serios. A arăta sensibilitate față de problemele ecologice prin intermediul unui proiect internațional este o experiență durabilă atât pentru tineri cât și pentru profesorii lor” a declarat Doraja Eberle, membru al Boardului Fundaţiei ERSTE.

Proiectul ”Şcoli europene pentru o planetă vie” s-a desfășurat pentru prima dată în anul școlar 2008/2009. De atunci, 118 școli din 11 țări europene au participat la această competiție. Astfel, aproximativ 3000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani și-au pus în practică proiectele ecologice individuale.

Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați: schools.foralivingplanet.eu

Scroll to Top