O pădure seculară din Maramureșul istoric capătă o nouă viaţă

15 elevi din cadrul Liceului Tehnologic Ocna Șugatag au participat la un concurs de desen intitulat „Pădurea Crăiască, cuib de viață în spatele casei mele” și organizat de WWF-România, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului și cu instituția de învățământ amintită.

Concursul s-a derulat în perioada 13 – 16 iunie și s-a adresat elevilor din clasele V-VII. Scopul a fost de creștere a nivelului de cunoștințe ale elevilor în ceea ce privește istoria, diversitatea biologică și rolul Rezervației Pădurea Crăiască și stimularea, la nivel de comunitate, a dorinței de a o proteja și întreține, prin creșterea mândriei de a o avea în apropiere. Anunțarea câștigătorilor și premierea vor avea loc în cadrul evenimentului de încheiere a anului școlar organizat de Liceul Tehnologic Ocna Șugatag vineri, 20 iunie, începând cu orele 17.00.

Evaluarea lucrărilor înscrise în concurs s-a făcut de către reprezentanții celor 3 parteneri, pe baza a 3 criterii:

1. Încadrarea lucrării în tema concursului – „Pădurea Crăiască, cuib de viață în spatele casei mele”

2. Creativitate în alegerea subiectului și în exprimarea artistică

3. Calitatea răspunsurilor la 3 întrebări legate de informațiile despre Pădurea Crăiască pe care elevii le-au primit în cadrul concursului, importanța naturii și responsabilitatea pe care o avem față de aceasta și motivația fiecărui concurent pentru câștigarea concursului.

În debutul competiției elevii au avut parte de o sesiune de informare în cadrul căreia li s-a prezentat un scurt istoric al pădurii și al procesului prin care a devenit rezervație naturală, speciile mai importante găzduite de pădure și rolul pe care îl au în ecosistem.

Locul în care educația, conservarea naturii și dezvoltarea sunt gândite integrat

Concursul a fost gândit ca o componentă a proiectului “Promovarea Plăţilor pentru Servicii de Mediu şi a schemelor de finanţare sustenabilă în Bazinul Dunării”, finanțat de UNEP, prin Fondul Mondial pentru Mediu, și de Comisia Europeană și implementat de WWF. Acesta este unul dintre proiectele cheie derulate de organizația WWF în Maramureș și se remarcă prin faptul că a oferit cadrul pentru demararea procesului de dezvoltare a destinației de ecoturism Mara – Cosău – Creasta Cocoșului și facilitarea de către echipa WWF a dialogului și cooperării locale în acest scop.

De asemenea, proiectul se remarcă printr-un caracter inovator ce provine din existența, din anul 2012, a unui Fond de Conservare și Dezvoltare Durabilă, ca mecanism financiar care creează o relație directă între furnizorii de servicii turistice și ariile protejate din zonă, prin contribuții anuale fixe oferite de pensiuni și tur-operatori pentru măsuri de conservare a capitalului natural – în termeni de specialitate, aceasta este o schemă de plăți pentru servicii de mediu. Contribuția sectorului de afaceri la menținerea valorilor naturale este un criteriu important pentru desemnarea unei zone ca destinație de ecoturism; iar zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului este prima din România care deține un astfel de mecanism, ce poate fi preluat ca model de alte zone.

Nevoia unui astfel de mecanism financiar de sprijinire a conservării naturii a venit însă din lipsa de resurse financiare cu care se confruntă administratorii ariilor naturale protejate pentru implementarea măsurilor de protejare și conservare a valorilor care le-au fost încredințate.

O cercetare realizată de echipa WWF în toamna anului 2013, ca parte a proiectului, a scos la iveală faptul că frumusețea și integritatea Pădurii Crăiască sunt afectate de deșeuri aruncate necorespunzător în proximitatea rezervației și de un comportament de vizitare nepotrivit. Fondurile strânse prin intermediul Fondului de Conservare și Dezvoltare Durabilă vor fi utilizate, conform unei decizii luate în mod participativ la nivel local, în construirea unui traseu turistic prin care vizitatorii vor fi direcționați pe rute prestabilite și informați cu privire la elementele naturale deosebite ce formează Rezervația Pădurea Crăiască și cu privire la ce înseamnă un comportament responsabil într-o arie protejată.

Concursul „Pădurea Crăiască, cuib de viață în spatele casei mele” a fost astfel un prim pas realizat în acest proiect pentru conștientizarea și educarea generației tinere în legătură cu valoarea Pădurii Crăiască, iar echipa WWF are în vedere și alte modalități pentru implicarea pe viitor a elevilor și a comunității în general, în construirea și întreținerea traseului tematic.

Monia Martini, Manager de proiecte Economie Verde în cadrul WWF-România și coordonator național al proiectului sus amintit, afirmă: „De la începutul proiectului, operatori locali din sectorul de turism și-au arătat dezamăgirea că în Ocna Șugatag turiștii nu vin neapărat pentru natură, deși există o comoară naturală chiar în spatele casele lor. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă beneficiile naturii și să își dorească să contribuie la păstrarea lor; este din ce în ce mai evident că o dezvoltare de durată și pentru comunitate are succes dacă se bazează pe o natură sănătoasă”.

Pădurea Crăiască este o pădure seculară declarată rezervație naturală în anul 1977, cu o asociere de specii deosebită, anume: stejar, larice şi gorun, iar diseminat cireş, tei sau carpen. Cel mai bătrân exemplar are un diametru de peste 2 metri și depășește vârsta de 300 de ani.

Mai multe informaţii despre proiect se pot găsi aici.

Scroll to Top