_c_doru_oprisan_balul_biodiversitatii_copiii_din_clubul_cormoranului_giuvarasti

La Balul Biodiversităţii, WWF sărbătorește încheierea unui proiect cu beneficii pentru natură și comunităţile dunărene

 WWF-România împreună cu partenerii, Agenția pentru Protecția Mediului Olt și Societatea Ornitologică Română (SOR), și cu ajutorul comunităților locale din Gîrcov și Giuvărăști (județul Olt), au sărbătorit sâmbătă și duminică, așa cum se cuvine, finalul proiectului Frontiere Verzi (Green Borders).

Frontiere Verzi reprezintă un proiect model pentru ceea ce poate fi realizat în lungul Dunării. În cadrul acestuia, în cei patru ani am reuşit să refacem 950 ha de luncă, sa plantăm peste 5 ha de salcie albă și plop alb în zone importante, să realizăm un model de fermă piscicolă durabilă, să creștem cu mai mult de 20% suprafața zonelor de hrănire și cuibărire pentru păsările din lungul Dunării și, unul dintre cele mai bune rezultate – să depăşim pragul de un milion ha de situri Ramsar în România,” a declarat Cristian Tetelea, managerul de proiect și Coordonator proiecte Bazinul Dunării în cadrul WWF-România.

În ianuarie 2009, WWF a demarat proiectul Life+ „Conservarea Transfrontalieră a cormoranului mic şi raţei roşii în zone cheie din România şi Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi. Acesta și-a propus să asigure cadrul necesar pentru conservarea transfrontalieră a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunării, în România şi Bulgaria. Astfel au fost îmbunătăţite zonele de reproducere ale raţei roşii şi ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european.

În România, 175.000 de oameni trăiesc în zonele de implementare a proiectului Frontiere Verzi, bucurându-se în mod direct de măsurile de conservare pe care WWF le-a implementat în beneficiul naturii, dar şi al oamenilor. Giuvărăști și Gîrcov sunt doar două dintre cele 21 de comune incluse în program, dar reprezentative ca și model de colaborare între comunități, autorități locale și organizațiile non-guvernamentale. Tradiţia proiectelor de conservare WWF rezervă comunităţilor locale un rol extrem de important în desfăşurarea proiectului, o mare parte din succesul pe termen lung al acţiunilor organizației fiind garantat de implicarea localnicilor.

În cele două localități, Clubul Cormoranului este forma prin care copiii din zonă îşi arată sprijinul faţă de proiect și mediul înconjurător. În ultimii patru ani, cei peste 100 de membri ai clubului au fost iniţiaţi în tainele ecologiei: au participat la sesiuni de observare şi studiere a păsărilor sălbatice cu ochiul liber, pentru a cunoaşte și cele două specii protejate la nivel european cu care se mândresc, și au asistat la prezentările specialiştilor WWF şi ai SOR.

Pentru Balul Biodiversității (care s-a desfăşurat în perioada 18-19 mai) copiii s-au pregătit sârguincios în ultimele luni. Aceștia au luat lecții intense de dans susţinute de Laura Blica și Vlad Toader, balerini ai Operei Române din București, dar şi lecţii de origami. Astfel, sâmbătă și duminică, la Căminele Culturale din Gîrcov şi Giuvărăşti, membrii Clubului Cormoranului ne-au introdus în atmosfera unui Bal al Biodiversităţii, dedicat naturii, în care fiecare vietate din preajma Dunării a fost reprezentată.

Zonele umede – resurse naturale vitale și soluție pentru combaterea inundațiilor

Zonele umede sunt râuri, lacuri, iazuri, păduri de luncă. Ele reprezintă unul dintre cele mai valoroase tipuri de ecosisteme, deoarece găzduiesc cea mai mare parte a biodiversităţii şi asigură servicii de mediu pentru oameni. Zonele umede joacă un rol-cheie în circuitul apei în natură, refac rezervele de apă, pot reduce impactul inundaţiilor, asigură un mediu pentru înmulţirea peştilor și curăță apele de suprafață sau subterane. În ultimul secol, majoritatea zonelor umede din Bulgaria, România și din multe alte părți ale lumii au fost distruse. Protejarea lor este o prioritate pentru WWF.

Scroll to Top