eh_60_logo_jpeg_small_5

Earth Hour 2011 – mai mult decât o oră pentru planetă, în toată România

Bucureşti, 25 martie – 52 de oraşe din România vor sărbători mâine Earth Hour – cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile. La invitaţia WWF, acestea s-au înscris pe lista Oraşelor Oficiale Earth Hour din întreaga lume şi se pregătesc intens pentru seara de 26 martie. Clădiri cufundate în întuneric, spectacole la lumina lumânării, observaţii de corpuri cereşti sau concerte unplugged susţinute de artişti locali sau de coruri de copii, marşuri simbolice şi ateliere interactive- în felul acesta au ales oraşele din România să celebreze Earth Hour 2011.

În toate cele 52 de oraşe, municipalităţile vor întrerupe iluminatul instituţiilor publice şi al clădirilor emblematice şi vor promova ideea stingerii luminilor în rândul instituţiilor private, încurajând, totodată, cetăţenii, să repete acest gest simbolic în locuinţele lor.
„În acest an, Ora Pământului ne îndeamnă la acţiune. Dincolo de gestul simbolic de a stinge lumina şi de a ne alătura, în fapt şi în spirit milioanelor de oameni care aleg astfel să onoreze planeta care ne susţine viaţa, suntem provocaţi să schimbăm ceva în modul în care trăim. Şi să o facem începând de acum. Apa, energia, mâncarea, maşina, toate sunt lucruri pe care le folosim zilnic şi al căror impact îl putem modifica. Fiecare om, fiecare companie, fiecare oraş care participă la Ora Pământului poate contribui la această schimbare. De aceea vă încurajăm să începeţi în această oră şi să continuaţi dincolo de ea, să comunicaţi despre asta prietenilor, clienţilor, cetăţenilor, pentru ca exemplul să contruiască şi să inspire”, a declarat Luminiţa Tănasie, Directorul WWF în România.

La Arad, autorităţile locale, alături de mai multe organizaţii, au acceptat provocarea „Mai mult decât o oră pentru planetă” şi au instaurat Săptămâna Pământului, concretizată în mai multe activităţi: ecologizarea malului Mureşului, împădurirea unei suprafeţe din Parcul Natural Lunca Mureşului şi un eveniment special, organizat sâmbătă seara, în timp ce luminile Primăriei, ale Teatrului şi iluminatul Bulevardul Revoluţiei se vor stinge, la 20:30.

La Bacău, Asociaţia Surf the Earth Project organizează un marş al bicicletelor, pentru care startul se va da în faţa Casei de Cultură la ora 12:00. Seara, de la 20:30, aceiaşi organizatori invită publicul la un spectacol de teatru experimental, animat de chitări şi de jocuri energizante.

La Bistriţa şi la Botoşani, susţinători de toate vârstele vor realiza un lanţ uman, într-un cadru luminat de lumânări şi animat de chitară.

La Braşov, la iniţiativa WWF şi a Centrului de Voluntariat, susţinătorii Earth Hour sunt invitaţi la un marş cu lumânări pe Strada Republicii, până în Piaţa Sfatului, unde începând cu ora 20:00, se va proiecta un film mut alimentat de curent generat de biciclete, urmat de un spectacol de chitări şi jonglerii cu flăcări.

La Calafat, unde tot iluminatul public şi al instituţiilor administrative va fi oprit, autorităţile organizează un concert de chitară şi voce, luminat de lumânări.

La Cluj Napoca, peste 100 de Cercetaşi se vor reuni în Piaţa Unirii, unde vor avea loc ateliere dedicate soluţiilor de energie alternativă, jonglerii cu flăcări, concerte de chitară, dar şi un spectacol cu torte.

La Craiova, studenţii Facultăţii de Fizică organizează sâmbătă seara un marş cu candele, în centrul oraşului.

Oraşele Miercurea Ciuc şi Panciu vor întrerupe tot iluminatul public din oraş.

La Reşiţa, întâlnirea de Earth Hour se dă în centrul Oraşului, la apelul Asociaţiei Euroland Banat, care sprijină Earth Hour pentru a treia oară.

La Roşiorii de Vede, şcolile pregătesc un spectacol de folk, iar la Roman Clubul Copiilor va găzdui o expoziţie de desene dedicată Orei Pământului.

Un moment special îl va constitui stingerea luminilor cetăţilor de la Deva, Neamţ, Sighişoara şi Suceava.

La Râmnicu Vâlcea, pregătirile pentru Ora Pământului au început încă de pe 21 martie, prin prezentări susţinute de reprezentanţii Primăriei în mai multe şcoli şi prin realizarea de către elevi a unor candele care le vor purta în seara de 26 martie. De asemenea, teatrul Ariel va pune în scenă o piesă de teatru la lumina lumânărilor.

Oraşul Târgovişte va stinge, din nou, luminile în tot oraşul.

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) va capta momentul stingerii, în punctele cheie ale oraşului. Dacă cerul va fi senin, SARM va instala în centrul oraşului, în Piaţa Tricolorului, un telescop, pentru ca oamenii să poată observa cum arată cerul fără poluare luminoasă.

Stelele vor fi în centru acţiunilor şi la Sighetu-Marmaţiei, unde membrii locali ai SARM vor realiza măsurători ale strălucirii artificiale a cerului înainte şi după Earth Hour, urmând ca rezultatele să fie făcute publice sub forma unui studiu de impact al poluării luminoase.

La Târgu Jiu, Coloana Infinitului şi Poarta Sărutului se vor cufunda în întuneric timp de o oră.

Evenimentele organizate la Tulcea îmbină spectacolele de muzică şi poezie la lumina felinarelor pe scena din Piaţa Civică, cu observaţiile astronomice şi confecţionarea de felinare din materiale reciclate.

La Truda, Primăria, alături de Slow Food Turda şi Fundaţia pentru Ecologie şi Turism Potaissa pregătesc un spectacol de folk şi o scenetă de teatru, toate la lumina lumânărilor.

Bucureştiul se va număra, ca şi anul trecut, printre capitalele lumii care vor stinge luminile în semn de susţinere a cauzei Earth Hour. Aici, sărbătoarea Earth Hour va începe prin startul pentru Marşul Earth Hour 2011. Bicicliştii bucureşteni sunt aşteptaţi în Piaţa George Enescu, de unde se va pleca pe următorul traseu: Str. C.A. Rosetti- Bd-ul. G-ral. Gheorghe Magheru- Piaţa Romană- Bd-ul. Lascăr Catargiu- Piaţa Victoriei- B-dul. Aviatorilor- Piaţa Charles de Gaulle- Bd-ul. Mareşal Constantin Prezan- Arcul de Triumf- Şos. Kiseleff- Piaţa Victoriei- Calea Victoriei – întoarcere în Piaţa George Enescu. Marşul Earth Hour se va încheia la orele 19:00. Începând cu ora 20:00 publicul se va putea bucura, ca şi în anii trecuţi, de un concert Sistem 100% unplugged, iar la 20:30 se va da tonul stingerii luminilor Ateneului Român, ale Bibliotecii Centrale Universitare şi ale Muzeului Naţional de Artă. Când totul va fi stins, cunoscutul cor Sound va încânta publicul cu un repertoriu adaptat evenimentului.

Parteneri în campania Earth Hour România 2011 sunt: Primăria Municipiului Bucureşti, Ogilvy&Mather România, Elevate, Total Image Solutions, Star Education, Organizaţia Naţională Cercetaşii României, Let`s Bike It, Mai Mult Verde, Green Revolution, Drumul Bicicletei, Ciclopromenada Nocturnă, Bate Șaua, Velo Bello, Bike Walk, Asociaţia Euroland Banat, Asociaţia Recolamp, Societatea Astronomică Română de Meteori, Toi Toi şi Leyza Târgu Mureş.

Parteneri media : Europa FM, UTV, Zile şi Nopţi, Trilulilu, Ziare.com, Ecofrecventa, Columna TV, Bio Planet, Good Food, CSR România, Photo Magazine, Connect.

Note pentru editori
Oraşele Oficiale Earth Hour în 2011 sunt: Bucureşti, Adjud, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Băile Tuşnad, Bistrita, Botoşani, Brăila, Braşov, Buftea, Calafat, Calarasi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Focşani, Galaţi, Giurgiu, Horezu, Iaşi, Miercurea Ciuc, Mizil, Panciu, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Roman, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Salonta, Sighisoara, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Timişoara, Tulcea, Turda, Vaslui, Vatra Dornei, Zalău.

Mai multe detalii despre campanie puteţi citi pe site-ul oficial Earth Hour România: www.earth-hour.ro.
Pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi pagina www.earthhour.org.

Pentru mai multe informaţii vă rog contactaţi :
WWF Programul Dunăre-Carpaţi România, Ioana Beţieanu, Coordonator Earth Hour România, [email protected], tel. 0730 098 716

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Earth Hour

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. În 2010, 4500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.
Detalii pe www.earth-hour.ro

Scroll to Top