„ Asigurarea conectivității ecologice pentru carnivorele mari din Carpați”

Măsurile de management pentru coridoarele ecologice propuse de WWF-România au fost prezentate autorităților

Comunicat de presă

11 iulie 2022 Baia Mare

WWF România – Filiala Maramureș a organizat o conferință internațională, în contextul proiectului  „Granițe deschise pentru pentru fauna sălbatică din Carpați”, cu participarea unor experți din țări ca România, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Austria sau Bolivia.

Conferința a avut loc în perioada 4 – 7 iulie 2022, atât în Baia Mare cât și pe raza Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț. Scopul conferinței a fost de a oferi o platformă eficientă pentru un schimb de informații în domeniul managementului durabil al carnivorelor mari și al identificării și protejării coridoarelor ecologice în Carpați și, astfel, de a sintetiza rezultatele și lecțiile învățate în cadrul proiectului ”Granițe deschise pentru fauna sălbatică în Carpați” și nu numai. Conectivitatea ecologică este o condiție esențială pentru supraviețuirea multor specii, atât pentru animale, cât și pentru plante. În prezent, fragmentarea peisajului pune limite semnificative în deplasarea speciilor de faună sălbatică și amenință astfel existența lor. Construirea rețelelor ecologice este principalul instrument de menținere a conectivității ecologice deoarece doar în județul Maramureș s-a identificat o suprafață de aproximativ 7000 ha, parte din rețeaua de coridoare ecologice din România, Ucraina, Slovacia și Ungaria.

De asemenea s-a vizita o poiana din fondul forestier administrat de OS Strambu Baiut unde s-au realizat lucrari de refacere și îmbunătățire a suprafețelor destinate hranei faunei sălbatice din zona coridoarelor ecologice. Participanții la conferință au putut observa succesul acțiunilor întreprinse în cadrul acestor demersuri care contribuie la îmbunătăţirea funcționalității coridoarelor ecologice, având rolul de a optimiza mozaicul de habitate ce servesc ca şi adăpost şi oferă condiţii de hrană naturala diversificata pentru specii din fauna sălbatică, în special pentru carnivorele mari, ca specii umbrelă şi contribuie la reducerea conflictului animale sălbatice-om.

Considerăm că această întâlnire a fost una fructuoasă iar colaborarea continuă cu autoritățile și alți factori interesați este una imperios necesară și singura ce poate să asigure protejarea coridoarelor ecologice și a biodiversității în general.

            „Granițe deschise pentru fauna sălbatică din Carpați” a început pe 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Slovacia-Romania – Ucraina ENI 2014-2020, pe o perioadă de 34 de luni. WWF România – filiala Maramureș, împreună cu partenerii de proiect din Ucraina (Organizaţia RakhivEcoTur), Ungaria (Parcul Național Aggtelek) și Slovacia (SOS BirdLife) vor contribui la protecția biodiversității din Ecoregiunea Carpatică prin îmbunătățirea conectivității între habitate dar și menținerea funcțiilor și serviciilor furnizate de ecosisteme, suport al unei dezvoltări durabile.

„Granițe deschise pentru fauna sălbatică din Carpați” a început pe 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Slovacia-Romania – Ucraina ENI 2014-2020, pe o perioadă de 34 de luni. WWF-România – Filiala Maramureș, împreună cu partenerii de proiect din Ucraina (Organizaţia RakhivEcoTur), Ungaria (Parcul Național Aggtelek) și Slovacia (SOS BirdLife) contribuie la protecția biodiversității din Ecoregiunea Carpatică prin îmbunătățirea conectivității între habitate dar și menținerea funcțiilor și serviciilor furnizate de ecosisteme, suport al unei dezvoltări durabile.

Pentru mai multe informații putem fi contactați:

Alexandra Pușcaș – Manager Proiect, [email protected], +40 735 552 931

Miradona Krizbai – Specialist comunicare WWF-România, [email protected], +40 736 630 705

Aceast material a fost creat și menținut cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a WWF-România și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene

Scroll to Top