Acord global pentru a inversa pierderea naturii până în 2030 – dar pentru rezultate e nevoie de acțiuni imediate și fonduri

Montreal, Canada (19 decembrie) – Cu doi ani mai târziu decât era planificat, din cauza întârzierilor cauzate de pandemia COVID, WWF salută adoptarea Acordului Kunming-Montreal, prin care lumea se angajează să oprească și să inverseze pierderea biodiversității până în 2030 – un obiectiv global salutat ca fiind echivalentul a 1,5 grade Celsius pentru climă.

Adoptat de 196 de țări în cadrul Convenției ONU privind Diversitatea Biologică, WWF salută obiectivul acordului de a conserva cel puțin 30% din terenuri, apă dulce și oceane la nivel global, respectând în același timp drepturile popoarelor indigene și ale comunităților locale și recunoscând contribuțiile teritoriilor indigene și tradiționale la atingerea acestui obiectiv.

Cu toate acestea, WWF avertizează că obiectivul acordului de a inversa pierderea biodiversității până în 2030 ar putea fi subminat dacă nu se abordează la nivel național formulările slabe în domenii critice, cum ar fi protecția ecosistemelor intacte și combaterea producției și consumului nesustenabile.

„Faptul că s-a ajuns la un acord asupra unui obiectiv global comun care va ghida acțiunile colective și imediate de stopare și inversare a pierderii naturii până în 2030 reprezintă o performanță excepțională pentru cei care au negociat Cadrul Global pentru Biodiversitate și o victorie pentru oameni și pentru planetă. Acesta trimite un semnal clar și trebuie să fie rampa de lansare pentru acțiunile guvernelor, ale companiilor și ale societății pentru a face tranziția către o lume favorabilă naturii, în sprijinul acțiunilor climatice și al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, explică Marco Lambertini, directorul general al WWF International.

„Acordul reprezintă o piatră de hotar majoră pentru conservarea lumii noastre naturale, iar biodiversitatea nu a fost niciodată atât de sus pe agenda politică și de afaceri, dar poate fi subminat de o implementare lentă și de eșecul de a mobiliza resursele promise. De asemenea, lipsește un mecanism obligatoriu de raționalizare care să responsabilizeze guvernele să intensifice acțiunile în cazul în care obiectivele nu sunt îndeplinite. Trebuie să asistăm acum la o punere în aplicare imediată a acestui acord, fără scuze, fără întârzieri – natura și noi toți cei care ne bazăm pe ea pentru mijloacele de trai, economiile și bunăstarea noastră au așteptat destul de mult, este timpul ca natura să prospere din nou. La Montreal, guvernele au ales partea bună a istoriei, dar istoria ne va judeca pe toți dacă nu ne vom respecta promisiunea făcută astăzi”, adaugă Lambertini.

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale negocierilor a fost pachetul financiar pentru sprijinirea eforturilor de conservare la nivel mondial, în special în țările în curs de dezvoltare.

Prin urmare, WWF salută faptul că guvernele au promis să elimine subvențiile dăunătoare pentru natură și s-au angajat să crească substanțial și progresiv nivelul resurselor financiare din toate sursele până în 2030, mobilizând cel puțin 200 de miliarde de dolari pe an. Acest lucru reprezintă aproximativ o dublare față de nivelul de referință din 2020. O realizare majoră este, de asemenea, angajamentul de a mobiliza 20 de miliarde USD în fluxurile financiare internaționale până în 2025 și 30 de miliarde până în 2030.

„Acordul Kunming-Montreal adoptat astăzi oferă naturii o șansă de a se reface într-o lume divizată în prezent de geopolitică și inegalitate. WWF se bucură în mod deosebit de faptul că limbajul privind speciile s-a îmbunătățit substanțial în acordul final. Angajamentul de a stopa dispariția speciilor până în 2030 reprezintă nivelul minim de ambiție necesar în fața eșecurilor din trecut și a accelerării crizei extincției”, a declarat Lin Li, director principal pentru politici globale și advocacy la WWF International.

„Misiunea acordului de a stopa și inversa pierderea biodiversității până în 2030 are un nivel adecvat de ambiție, dar dacă adunăm obiectivele și țintele, acestea singure nu sunt suficiente pentru a realiza acest lucru. De exemplu, lipsește un obiectiv numeric de reducere a amprentei nesustenabile a producției și consumului. Acest lucru este dezamăgitor și va necesita ca guvernele să ia măsuri la nivel național. Cu toate acestea, suntem încrezători. În urmă cu două săptămâni, aveam un munte de divergențe de rezolvat. Astăzi, plecăm cu un acord care începe, cel puțin, să vindece relația noastră cu natura”, adaugă Li.

Acum va fi esențial ca țările să respecte Acordul Kunming-Montreal. Acest lucru presupune transpunerea în planuri și politici naționale ambițioase, proporționale cu amploarea crizei naturii. Țările trebuie să actualizeze strategiile și planurile de acțiune naționale privind biodiversitatea pentru a le alinia la obiectivul global de a inversa pierderea biodiversității până în 2030.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

WWF România este una dintre cele mai importante organizații specializată în conservarea mediului. De peste 15 ani, WWF România își propune să oprească degradarea naturii și să protejeze biodiversitatea. Astfel, WWF România participă activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologică a mediului natural și construiește un viitor în care oamenii trăiesc și se dezvoltă în armonie cu natura. Misiunea WWF este implementată prin programe de policy și conservare a naturii, consolidarea capacității publice de a acționa în probleme de mediu și prin advocacy față de companii pentru a reduce amprenta de carbon. Zonele de conservare prioritare ale organizației sunt Maramureș, Transilvania, Sud Vestul Carpaților, Apuseni, Lunca și Delta Dunării. WWF România face parte din WWF International, existent de peste 60 de ani, în peste 100 de țări, pe 6 continente. Mai multe informații aici: wwf.ro

Scroll to Top