traseu_sighioara_daia__copyright_ctlin_georgescu

53 de şcoli din Transilvania sunt aşteptate să participe la cel mai mare concurs interşcolar „Şi eu fac parte din Natura 2000”

Primul concurs interşcolar pe tema ariilor protejate Natura 2000 adresat elevilor din Transilvania a fost lansat la începutul lunii noiembrie 2012. Competiția face parte din proiectul POS MEDIU, co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională – „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”. Înscrierile sunt deschise până la 19 noiembrie 2012.Concursul se adresează elevilor din clasele VI-VIII, cuprinde două etape şi se va încheia în aprilie 2013.

„Educaţia pentru natură este foarte importantă pentru generaţiile viitoare. Concursul oferă o oportunitate concretă pentru pedagogi şi elevi să îşi demonstreze abilităţile competiţionale şi nivelul de cunoştinţe din domeniu, precum şi o posibilitate de a învăţa interactiv”, a declarat Judith Papp, coordonator concurs, Grupul Milvus.

Învățătorii și profesorii au la dispoziţie şi un manual de pregătire, publicat în cadrul proiectului, precum şi o bibliografie din care se vor pregăti.

„Proiectul nostru pune accent foarte mare pe educaţie. Ştim că fără sprijinul şi înţelegerea celor ce trăiesc lângă ariile protejate, natura, sursa noastră de viaţă şi sănătate, poate fi pusă în pericol. Premiul cel mare al acestui concurs este o tabără educativă într-o arie protejată sit Natura 2000”, a adăugat Florentina Florescu, Manager proiect, WWF- România.

Etapele concursului se vor desfăşura pe baza unor teste de cunoştinţe legate de ariile protejate, speciile şi habitatele de interes comunitar, protecţia mediului și diferite probleme logice și de cartare. Prima etapă se va finaliza în decembrie 2012, iar a doua în februarie 2013. Testele vor fi trimise fiecărei şcoli şi vor fi completate de elevi împreună cu profesorii, iar la etapa finală se vor întâlni cele mai bune 8 echipe. Şcolile din 37 de localităţi din zona proiectului sunt aşteptate să participe.

Concursul va fi reluat în anul școlar 2013-2014, când se vor organiza şi întâlniri la nivel naţional cu inspectoratele şcolare, pentru a-i încuraja pe aceștia să promoveze activităţile educative din cadrul acestui proiect drept model care poate fi multiplicat. Proiectul „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”, desfăşurat în trei judeţe- Braşov, Sibiu şi Mureş- este implementat de WWF-România, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Agenţia Regională pentru Protectia Mediului Sibiu Regiunea 7 Centru şi Asociaţia Ecotur Sibiu.

Scroll to Top