cormoran-mic-sebastian-bugariu

Ziua mondială a păsărilor migratoare

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este marcată în fiecare an în a doua sâmbătă a lunii mai. Un mediu sănătos presupune spațiu propice de dezvoltare și oportunități de creștere a biodiversității. Este ceea ce WWF România face, de mai bine de 10 ani, în zona Fermei piscicole Ciocănești-Dunăre.

Iar în iulie finalizăm un alt proiect aici: LENA – Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării. WWF-România și Outhentic Cycling Romania au creat aici, pentru iubitorii de aventuri pe două roți, 5 trasee noi de cicloturism. Iar principalul câștig al celor care aleg să descopere zona Ciocănești Dunăre este natura.

Păsările migratoare sunt dependente de zonele umede

O mare parte din zonele umede și canalele naturale sau pădurile naturale din zone inundabile s-au pierdut. Unele rămân însă, în special în jurul iazurilor de pește, foarte productive. Aceste iazuri contribuie considerabil atât la economia locală, cât și la conservarea biodiversității. Natura și bogăția de specii de păsări atrag la Ciocănești iubitorii de birdwatching din întreaga țară.

Formată din 30 de bazine piscicole însumând peste 230 de hectare, Ferma de la Ciocănești este un bun exemplu de gestionare durabilă a unei ferme în armonie cu natura. Aici îşi găsesc loc de cuibărit şi hrană peste 20.000 de păsări migratoare dintre care 30 de specii de păsări protejate la nivel european. De la observatorul de păsări amenajat în fermă se pot vedea majoritatea speciilor întâlnite în Delta Dunării.

Potrivit reprezentantului Societăţii Ornitologice Române (SOR), Mihai Avedic, în minidelta de la Ciocăneşti cuibăresc în jur de 100-110 specii de păsări. Pot fi observate specii ca stârcul de noapte, cormoranul mic şi cormoranul mare, stârcul cenuşiu, raţa roşie, pelicanul creţ şi pelicanul comun, cufundacul polar, ferestraşul mic, codalbul etc.

cu-barca-pe-dunare
© Sebastian Bugariu

Plasticul, inamicul păsărilor migratoare

Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare îl reprezintă impactul poluării cu plastic asupra acestor specii și a habitatelor lor. Poți semna petiția noastră în acest domeniu, aici.

Related content: Harta traseelor de cicloturism de la Ciocănești

Scroll to Top