CONVIETUIREA CU ZIMBRI

Beneficii pentru comunitatile locale

Zimbrii sunt nucleul unei viziuni complexe în care natura devine motorul de dezvoltare al acestor regiuni și o sursă de bunăstare pentru comunitățile locale. Inițiativa noastră este ca un puzzle care conectează eforturile investite în cercetare, ecoturism, dezvoltare comunitară, educație, inovare tehnologică și conservarea naturii, în beneficiul naturii și omului deopotrivă.

În 2018 peste 700 de turiști au vizitat Măgura Zimbrilor, Armeniș, și au avut parte de serviciile oferite de peste 100 de gospodării care s-au ocupat de cazare, mese tradiționale, transport și experiențe autentice bănățene.

Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș (AMZA) este umbrela inițiativelor care însumează oferta ecoturistică din această zonă, inițiată de unul dintre rangeri cu sprijinul echipei WWF-România și Rewilding Europe stimulând astfel mândria locală în valorile naturale și antreprenoriatul individual.

Consută site-ul destinației și rezervă un ghid dedicat pentru o experiență culturală sau în natură: www.magurazimbrilor.ro

Cum trAim In armonie cu zimbrii?

Uneori întâmpinăm și provocări legate de prezența unei noi specii fiindcă animalele nu recunosc granițele pe care oamenii le trasează pe hărți. Atunci este esențial să se folosească măsuri care să promoveze coexistența cu fauna sălbatică.

Toți zimbrii resălbaticiți sunt supuși unei perioade de aclimatizare înainte de a fi eliberați. Cu toate acestea, unele animale își recapătă instinctul de supraviețuire mai lent, în funcție de frecvența interacțiunilor lor cu oamenii și de obiceiurile de hrănire dobândite în grădini zoologice și rezervații.

 

În timpul iernii, și mai ales când zăpada este din plin, zimbrii nu au acces la principala lor mâncare – iarba. În timp ce zimbrii sălbatici sunt obișnuiți să se hrănească în condiții dure, cei născuți și crescuți în captivitate și apoi introduși în sălbăticie sunt obișnuiți cu unele condiții mai ușoare. Până când se adaptează la mediul înconjurător, ei sunt uneori atrași de surse mai accesibile de hrană, cum ar fi căpițele din vecinătatea satelor.

În condiții meteo extreme, rangerii distribuie fân, concentrate și săruri mineralizate în anumite locuri des frecventate de zimbri. Acest ajutor îi face mai puțin susceptibili să rătăcească prin sate. De asemenea, au fost instalate o serie de garduri electrice care ajută la prevenția eventualelor daune cauzate de zimbri.

 

Cum te comporti in preajma zimbrilor?

Mișcarea zimbului Avgunni între 2017-2019 în Măgura Zimbrilor
Mișcarea zimbului Avgunni între 2017-2019 în Măgura Zimbrilor conform semnalelor GPS din colar

 

Rangerii nu numai că monitorizează zimbrii, dar, de asemenea, păstrează legătura cu localnicii din zona de reintroducere, abordând orice probleme potențiale într-un mod proactiv. Distribuie broșuri și postere cu informații despre procesul de monitorizare a zimbrului și sfaturi despre siguranța în prezența acestui animal impunător.

Colarele cu transmisie GPS și gardurile virtuale semnalează din timp prin SMS prezența zimbrilor în zone cu risc cum ar fi fânețe sau livezi, iar un grup de intervenție format din voluntari locali, cu implicarea primarului din Armeniș, Caransebeș a fost înființat pentru a ghida rapid zimbrii către locații mai îndepărtate dacă se apropie prea mult de sate.

O animatie realizată în proiectul Life Bison explică atât localnicilor, cât și vizitatorilor din zona de reintroducere a zimbrilor din Carpatii Meridionali cum să se comporte atunci când întâlnesc un zimbru.

Materiale informative despre coexistenta cu zimbri

Scroll to Top