patrula zero plastic
Patrula Zero Plastic, programul prin care WWF-România și Lidl România și-au propus să elimine plasticul existent în natură, se află în al cincilea an de desfășurare.
După ce, în primii doi ani, Patrula Zero Plastic a fost activă în Delta Dunării, în 2022, 2023 și 2024 proiectul continuă în Deltă și în pădurile din jurul orașului Brașov. Voluntarii, comunitatea locală și autoritățile din cele două zone turistice lucrează împreună pentru a pune la punct un mecanism care să prevină apariția deșeurilor de plastic în ape și păduri, dar și pentru a strânge deșeurile care acum sufocă natura. Elementul de noutate al acestui an va fi extinderea activităților Patrulei către monitorizarea biodiversității, care se adaugă activităților de educație, advocacy și colectare a plasticului.
Experiența din anii trecuți a Patrulei Zero Plastic a arătat că, pe cont propriu, activitățile de ecologizare nu sunt de ajuns pentru a opri fenomenul deșeurilor de plastic care se descompun în mediul natural, afectând astfel calitatea biodiversității și, nu în ultimul rând, sănătatea oamenilor. În egală măsură, amenzile și alte mijloace de penalizare nu fac față atitudinilor cauzate de lipsa de educație și de implicare. Așadar, este nevoie de acțiune pe toate planurile, de la modificarea cadrului legislativ, la educație și implicarea activă a companiilor, turiștilor și comunității pentru ca plasticul să nu mai ajungă în natură.
Conștientizare și educație
O componentă esențială a programului este cea de conștientizare – adresată publicului larg, și cea de educare – adresată elevilor din cele două comunități, viitorii cetățeni activi. În Deltă echipele de Ambasadori Zero Plastic, elevi din liceele tulcene, învață despre deșeurile din plastic și ajută la transmiterea mesajelor cheie. La Brașov, voluntarii liceeni și profesorii care participă la ecologizări sunt vectorii acestor informații, transmițându-le către localnici și turiști.
Comunicarea creativă a problemei plasticului, precum și oferirea de soluții sunt, de asemenea, piloni importanți ai Patrulei. În 2024, ne-am propus să punem și mai mult accent pe educație și implicare, mărind numărul Ambasadorilor Zero Plastic și oferind ca sprijin un program de formare prin care participanti dezvolta abilității pentru a fi liderii de mâine.
În 2024, mesajul campaniei arată că nu monștrii mitologici sunt „de speriat” pentru comunități și pentru natură, ci plasticul care ajunge în natură.
În mod similar, în 2022, un film educativ a prezentat mesajul „Locatarilor Pădurii”, în autobuzele electrice din Brașov, în timpul sezonului turistic. De asemenea, la „Concertul de Plastic” din Piața Sfatului, artiștii Filarmonicii Brașov și-au schimbat instrumentele cu unele făcute din PET-uri colectate din pădure.
Colaborare cu autoritățile, pentru rezolvarea problemei
Datorită programului Patrula Zero Plastic, începând cu 2022, cetățenii pot trimite sesizări legate de deșeuri găsite în pădurile din Zona Metropolitană Brașov, prin intermediul aplicației MyBrasovCity. Primăria va fi imediat alertată și va trimite compania de salubrizare în zonă, iar Jandarmeria Montană și Poliția vor fi sesizate în cazul în care alertele conțin imagini cu cei care aruncă ilegal gunoaie.
Unele dintre cele mai importante momente ale proiectului sunt evenimentele de consultare și armonizare pe care le organizăm împreună cu autoritățile locale, cum au fost cele două workshop-uri organizate în 2023 cu autoritățile implicate în managementul deșeurilor din Zona Metropolitană Brașov, sau prezența Gărzii de Mediu Tulcea la acțiuni și evenimente ale Patrulei. Discuțiile, de multe ori aprinse, au rezultat într-o listă de bune practici despre care noul comunicator desemnat de Primărie se va asigura că vor fi puse în practică.
Ecologizări și monitorizarea biodiversității
În acțiunile de ecologizare, Patrula Zero Plastic va fi prezentă în teren – pe canalele Deltei Dunării și în pădurile din jurul Brașovului – unde împreună cu Ambasadorii, voluntarii Zero Plastic, partenerii și echipele WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) își propun igienizarea acestor zone, pe parcursul mai multor acțiuni. Se vor monitoriza atât cantitatea de plastic adunată, cât și starea de sănătate a biodiversității. Monitorizarea biodiversității este o activitate nouă în cadrul Patrulei Zero Plastic și presupune determinarea situației existente în ceea ce privește starea habitatelor şi/sau speciilor.
Voluntarii liceeni, profesorii și echipele WWF locale strâng anual tone de deșeuri din plastic (în 2023, de exemplu, au curățat marginile șoselei dintre Poiana Brașov și Râșnov, precum și canale și faleze turistice din jurul comunei Mahmudia, din Deltă).
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole
Final de campanie: „112 Zero Plastic” este acum activ la Brașov
Brașovul are șansa de a avea cele mai curate păduri din țară ca urmare a proiectului pilot „Patrula Zero Plastic”, pe care l-am implementat anul trecut. Pentru prima dată, oricine poate trimite rapid sesizări atunci când vede gunoaie în pădurile care aparțin celor 17 UAT-uri din Zona Metropolitană Brașov prin
Filmul Patrulei Zero Plastic în Brașov
https://youtu.be/mM9xB6uM_b8 Activitățile Patrulei Zero Plastic se apropie de sfârșit. A fost o vară plină. Vă prezentăm filmul tuturor acțiunilor de la Brașov și revenim cu rezultatele campaniei Zero Plastic.
Acțiune fulger a Patrulei Zero Plastic: ecologizare, educare, workshop
Acțiune în forță a Patrulei Zero Plastic. Au fost două zile intense în care am discutat cu autoritățile, am ecologizat și am vorbit cu elevii și liceenii brașoveni despre efectele negative ale plasticului în natură. Dimineața a început devreme. Trebuia să ajung la Primărie înaintea tuturor, să mă asigur că