ZERO PLASTIC ÎN DELTA DUNĂRII

UN PROIECT WWF-LIDL

„Zero plastic în Delta Dunării” este un proiect ambițios pe care WWF România și-l asumă alături de Lidl. Acțiunile vizează, pe de o parte, stabilirea unor măsuri integrate de management al deșeurilor din plastic din Deltă, și pe de alta, implicarea comunităților locale în colectarea responsabilă și reciclarea acestor deșeuri. Proiectul se desfășoară în cadrul programului Lidl „Cu apele curate”.

Proiectul își propune să contribuie la combaterea și prevenirea poluării cu plastic în Delta Dunării. Problema plasticului care plutește în derivă pe Dunăre este una spinoasă. În condițiile în care județul Tulcea a promis Uniunii Europene o rată de reciclare de 50%, pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării, în acest moment se reciclează doar 3% din aceste deșeuri. Operatorii serviciilor de colectare a deșeurilor se plâng  că nu au resurse suficiente, colectarea și transportul deșeurilor fiind dificilă și scumpă.

Patrula Zero Plastic

Patrula Zero Plastic (powered by Lidl) va colecta în timpul verii (iulie-septembrie 2020) deșeurile din plastic de pe canalele Deltei Dunării și le va depune în țarcurile de PET special amenajate în localitățile de proiect (Mahmudia, Sulina, Crișan, Sf. Gheorghe).

Simultan, în toate localitățile din proiect, se va desfășura Campania educațională „Impactul plasticului în natură”, care constă în activități de comunicare și promovare a reciclării pentru turiști și localnici. Aceștia sunt încurajați să alerteze Patrula Zero Plastic atunci când descoperă deșeuri din plastic pe canelele Deltei. De asemenea, hotelurile și pensiunile din zonă au fost invitate la un „Parteneriat pentru sustenabilitate”. Acestea vor fi ghidate și implicate în reciclarea deșeurilor din plastic, în paralel cu activități de comunicare pentru turiști despre impactul plasticului asupra mediului înconjurător și a apelor în special, și despre modalități de reciclare/ refolosire/ reducere a ambalajelor din plastic.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole

repopulare sturioni Isaccea

700 de pui de nisetru au fost eliberati cu succes în Dunăre