Presiunea publică pe care noi, societatea civilă, a facem asupra autorităților începe să dea roade. Am primit săptămâna trecută o scrisoare din partea ministrului mediului, Tanczos Barna, ca răspuns la petiția WWF prin care cerem statului român să aloce pădurilor minimum 10% din fondurile europene pe care le primește în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), comparativ cu 0,46% cât se propune în prezent să fie alocată. In caz contrar, tăierile ilegale vor continua nestingherite.
Scrisoarea deschide drumul unui dialog constructiv pe această temă și aduce în discuție subiecte care până acum au fost lăsate intenționat în umbră. Astfel, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor afirmă că este conștient că măsurile incluse în draftul Planului Național Strategic (PNS), prin intermediul căruia se aplică PAC în România, nu sunt suficiente pentru a dezvolta sectorul forestier. Barna propune ca finanțarea domeniului forestier din PNS să fie axată pe investiții în utilaje forestiere moderne, în construirea de drumuri forestiere și în depozite pentru sortarea și valorificarea superioară a lemnului, precum și pe compensarea proprietarilor de păduri în siturile Natura 2000 și pe acordarea compensațiilor pentru angajamentele de silvomediu.
WWF susține toate aceste măsuri propuse, care sunt necesare, dar atrage atenția că Ministerul Mediului a trecut cu vederea cele 500.000 de hectare ale Pădurilor Nimănui, pentru care România a dat bani proprietarilor ca să le taie, precum și schimbările climatice, pentru care este nevoie de soluții tehnice moderne dacă vrem să ne protejăm pădurile.
Solicităm, de asemenea, Ministrului Mediului să ne spună ce sumă a propus guvernului să includă în PNS pentru conservarea pădurilor.
Subiectul finanțării pădurilor a fost discutat săptămâna aceasta în cadrul unei întâlniri între ministrul mediului, Tanczos Barna, și ministrul agriculturii, Adrian Ionuț Chesnoiu, care gestionează PNS dar nu are în responsabilitatea sa conservarea pădurilor.
#ClimaforCeeLIFE #Clima4CeeLIFE