Fonduri UE pentru conservarea pădurilor

Alocarea unor fonduri dedicate pentru conservarea pădurilor în următorul Cadru Financiar European, pe care Comisia Europeană îl va prezenta până la 1 iulie, și provocările pe care pădurile și administratorii silvici le au din cauza schimbărilor climatice au fost principalele teme de interes pentru WWF-România în cadrul dezbaterilor legate de viitorul sectorului forestier, organizate la Miercurea-Ciuc.

La discuțiile pe tema „Gestionarea durabilă a pădurilor, schimbările climatice și noua legislație” au participat atât administratorii și proprietarii de păduri, cât și reprezentanți ai industriei forestiere, ai mediului academic, ai Ministerului Mediului și ai societății civile.

Mulți dintre proprietarii și administratorii de păduri, ale căror terenuri se află în situri Natura 2000 sau în alte tipuri de arii protejate, sunt nemulțumiți din cauza restricțiilor impuse și a eforturilor financiare suplimentare pe care trebuie să le facă din această cauză. În contextul în care Comisia Europeană discută în prezent despre alocările financiare pentru anumite obiective pe care le consideră importante, WWF-România intenționează să se implice într-un proces care să asigure, pentru statele membre, alocarea unor fonduri separate pentru mediu și păduri.

„Până acum, aceste fonduri au fost integrate în Politica Agricolă Comună și gestionate de Ministerul Agriculturii. Astfel, țările membre primesc sume de bani destinate pădurilor în funcție de criterii legate de situația lor agricolă, ceea ce este absurd. Mai mult decât atât, aceste fonduri sunt gestionate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care nu are obligații în domeniul managementului pădurilor și al ariilor protejate. Din acest motiv, finanțarea pentru mediu și păduri este insuficientă și, uneori, ineficientă. Numai printr-o finanțare dedicată, în funcție de criterii care au legătură cu mediul și cu pădurile, pot fi atinse obiectivele sociale și de mediu stabilite. Astfel, nemulțumirile proprietarilor de păduri își pot găsi soluția în aceste fonduri europene dedicate”.

Schimbările climatice și fenomenele meteo extreme reprezintă o altă îngrijorare a întregului sector forestier. De aceea WWF implementează un proiect regional în vederea identificării celor mai bune soluții de management forestier, care să crească reziliența și rezistența pădurilor în fața schimbărilor climatice și, implicit, a fenomenelor extreme. Soluțiile urmează să fie agreate împreună cu specialiști din țări precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia, și Cehia.

Iată de ce lunile care urmează sunt esențiale pentru ca Statele Membre, în special cele din Europa Centrală și de Est, care constituie inima verde a Europei, să coopereze și să susțină împreună cele mai bune soluții pentru păduri.. O conservare eficientă și incluzivă a acestora este posibilă doar dacă viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2027-2034 va ține cont în mod direct de ele.

Scroll to Top