Reforma sistemului de combatere a exploatărilor ilegale presupune transformarea sistemului actual de control bazat pe „marcarea” și paza arborilor în pădure într-unul axat pe controlul volumelor materialelor lemnoase ce ies din pădure. Pentru a putea face acest pas este însă nevoie de construirea unor noi instrumente de verificare a trasabilității lemnului, care sa utilizeze tehnologii moderne ce pot să ofere un răspuns adecvat la provocările actuale din sectorul forestier. Este vorba despre Amprenta digitală a transporturilor de lemn.
Luna aceasta am finalizat un proiect de fezabilitate (proof-of-concept – PoC) prin care ne-am propus sa demonstrăm că soluțiile de inteligență artificială (AI) și algoritmii IT pot fi utilizați pentru a verifica automat volumele și identitatea transporturilor de lemn declarate. Am susținut această soluție practică la evenimentul “Pădurea – Prezent și Viitor”, unde au participat peste 200 de factori interesați (autorități, reprezentanți ai mediului academic, asociații profesionale, ONG-uri de mediu, administratori de păduri).
Lucrăm in continuare la dezvoltarea acestor soluții și promovăm integrarea lor în viitorul SUMAL. Suntem în fața unui nou început deoarece în PNRR există deja resursele disponibile, mai trebuie doar voința politică.