Marți, 28 Mai, WWF-România a organizat conferința națională „TRANZIȚIA ENERGETICĂ, între dependența de lemne de foc și soluții alternative”. Evenimentul a avut loc în București, în format hibrid, în cadrul celei de-a șaptea ediții a festivalului Green Tech & Film 2024. Acesta a reunit experți, reprezentanți ai comunităților locale, autorităților centrale și ai societății civile pentru a face schimb de experiențe și a dezbate provocări și soluții privind utilizarea sustenabilă a biomasei solide, combaterea sărăciei energetice și facilitarea tranziției echitabile către surse alternative de energie.
Perspective despre biomasă și tranziția energetică
Evenimentul a fost deschis de moderatoarea Nicoleta Talpeș (GreenTech Film Festival) și de Barbara Bendandi, Director de Conservare în cadrul WWF-România, fiind urmate de intervențiile reprezentanților autorităților centrale, Ionut Sorin Banciu, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Teodora Elena Preoteasa, Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și Sorin Elisei, Director General al Direcției Generale Politici Energetice și Green Deal, Ministerul Energiei. Aceștia au oferit perspective cheie privind politicile naționale din domeniul energetic, protecției mediului, al combaterii sărăciei energetice și al finanțărilor UE în aceste sectoare.
Cu prilejul conferinței, WWF-România a prezentat rezultatele proiectului „Echilibrarea biomasei solide pentru neutralitate climatică în țările CEE” (LIFE Bio-Balance), derulat în perioada iulie 2021-iunie 2024. George Caracas, Manager al proiectului LIFE Bio-Balance, a prezentat principalele materiale și politici prin care WWF-România, alături de partenerii: birourile WWF din Bulgaria și Ungaria, Agenția de Energie Plovdiv, Habitat for Humanity România (cu birourile din Bulgaria și Ungaria), au contribuit la promovarea trecerii la economii reziliente bazate pe emisii scăzute de carbon prin producerea și utilizarea biomasei solide într-un mod sustenabil la toate nivelurile. Totodată, Raluca Șerbănică (WWF-România) a prezentat rezultatele chestionarului privind utilizarea biomasei forestiere pentru încălzire și a vulnerabilității energetice, la care au răspuns peste 500 de municipalități din România.
Sprijinirea gospodăriilor dependente de combustibil solid
În continuarea eforturilor depuse în cadrul LIFE Bio-Balance, WWF-România a lansat cu această ocazie proiectul „Tranziție echitabilă pentru gospodăriile dependente de combustibil solid” (EUKI BioJust), alături de Habitat for Humanity Bulgaria, Habitat for Humanity Ungaria și birourile WWF din Ungaria și Bulgaria. Raluca Dan, Managerul de proiect din partea WWF-România, a prezentat principalele activități care au ca scop sprijinirea gospodăriilor vulnerabile, dependente de combustibil solid, în tranziția către emisii reduse și cu cerere redusă de energie, în conformitate cu ambiția mai mare a programului European „Fit for 55”, în Bulgaria, Ungaria și România, cu ajutorul unor măsuri și rezultate replicabile.
Prezentarea a fost urmată de intervenția Andreei Vornicu, expert în cadrul Observatorului Român al Sărăciei Energetice și Centrului pentru Studiul Democrației, despre sărăcia energetică – cum măsurăm acest fenomen și cum îl putem adresa. Un alt moment de interes al conferinței a fost prezentarea studiului de caz din Comănești, realizat în cadrul proiectului LIFE Bio-Balance, de către Robert Stan (Habitat for Humanity România).
Tranziția Energetică: Provocări economico-sociale și soluții durabile de încălzire pentru o tranziție verde justă
Andrei Covatariu, expert în domeniul energiei (ECERA) a adus în discuție principalele provocări economice și sociale ale tranziției energetice, în timp ce Kristina Lygnerud (Smart City Sweden) a prezentat o serie de soluții durabile de încălzire, pe baza bunelor practici și a experiențelor implementate în Suedia și care ar putea fi replicate și în municipalități din România. Conferința s-a încheiat cu o dezbatere între cei prezenți, prin care au fost discutate diferite bune practici, soluții și provocări legate de tranziția energetică și utilizarea sustenabilă a biomasei solide în comunitățile din România, în special cele care se confruntă cu sărăcia energetică.
WWF-România: promoter al soluțiilor sustenabile și sprijin al comunităților locale în tranziția către surse de energie regenerabile
WWF-România își propune să continue promovarea soluțiilor sustenabile și să sprijine comunitățile locale în tranziția către surse de energie regenerabile, prin proiectele derulate și materialele prezentate în cadrul conferinței. Aceste resurse sunt disponibile și online pentru cei interesați să afle mai multe detalii despre principalele subiecte dezbătute și să ducă mai departe bunele practici și în comunitățile din care fac parte. Mulțumim pe această cale atât vorbitorilor pentru intervențiile valoroase și împărtășirea experienței lor, cât participanților pentru contribuția în cadrul evenimentului.
Înscrie-te la newsletter-ul GREEN SPARK - Perspective despre biomasă și energie regenerabilă
Dacă îți dorești să afli mai multe informații din domeniu, înscrie-te la newsletter!