Tranziția către surse de energie regenerabilă este esențială pentru reducerea poluării și construirea unui viitor bazat mai mult pe soluții naturale. Într-o lume tot mai afectată de schimbările climatice, energia regenerabilă nu mai este doar o alegere ecologică, ci o necesitate globală.
În acest articol, vom analiza și demonta câteva dintre cele mai răspândite mituri despre energia regenerabilă.
În Uniunea Europeană, tranziția energetică a primit un nou impuls prin crearea Zonelor de Accelerare a Energiei Regenerabile (Renewable Acceleration Areas – RAAs). Aceste zone sunt special concepute pentru a facilita dezvoltarea rapidă a proiectelor de energie regenerabilă în locuri unde impactul asupra naturii este minim. Ele joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor climatice ambițioase ale UE.
Chiar dacă energia regenerabilă este într-o continuă creștere, multe concepții greșite încă persistă și încetinesc acest proces.
Mit 1: Zonele de accelerare a energiei regenerabile sunt potrivite doar pentru proiecte de mare amploare.
Adevăr: RAAs sunt concepute pentru a găzdui o gamă variată de proiecte, de la instalații de mari dimensiuni la nivel de utilitate publică, până la proiecte mai mici, la nivel comunitar sau comercial.
Mit 2: Energia regenerabilă este prea costisitoare.
Adevăr: Costul tehnologiilor de energie regenerabilă a scăzut considerabil în ultimul deceniu. Energia solară și eoliană se numără acum printre cele mai ieftine surse de electricitate în multe părți ale lumii. De asemenea, investițiile în energie regenerabilă pot economisi bani pe termen lung, datorită costurilor operaționale mai mici și reducerii cheltuielilor cu combustibilul.
Mit 3: Energia regenerabilă este variabilă și deci, nesigură, deoarece soarele nu strălucește mereu și vântul nu bate întotdeauna.
Adevăr: Deși este adevărat că energia solară și cea eoliană sunt variabile, progresele în stocarea energiei, rețelele inteligente și utilizarea unui mix diversificat de surse regenerabile asigură o aprovizionare stabilă și sigură cu energie. Tehnologii precum bateriile și centralele hidroelectrice cu acumulare prin pompaj pot stoca surplusul de energie pentru a fi utilizat în perioadele în care consumul depășește producția din surse regenerabile.
Mit 4: Tranziția către energia regenerabilă va afecta economia.
Adevăr: Tranziția către energia regenerabilă poate stimula creșterea economică. Aceasta creează locuri de muncă în fabricarea, instalarea și întreținerea sistemelor de energie regenerabilă. De asemenea, atrage investiții și poate reduce costurile legate de sănătate prin scăderea nivelurilor de poluare.
Mit 5: Adoptarea energiei regenerabile este doar pentru țările bogate.
Adevăr: Tehnologiile de energie regenerabilă devin din ce în ce mai accesibile pentru țările în curs de dezvoltare. De fapt, multe dintre aceste națiuni sunt în fruntea adoptării surselor regenerabile de energie datorită beneficiilor aduse de reducerea costurilor de import de energie și de îmbunătățirea securității energetice.
În contextul acestor schimbări și al nevoii urgențe de tranziție energetică sustenabilă, proiectul RENewLand joacă un rol esențial, oferind soluții necesare care să accelerează adoptarea energiei regenerabile cu impact redus asupra naturii și contribuie la construirea unui viitor mai verde și mai rezilient pentru comunități din România, Ungaria, Bulgaria.
Pentru detalii suplimentare despre sursele de energie regenerabilă, descarcă infograficul mai jos.
Află mai multe despre proiectul RENewLand
Pentru mai multe detalii despre proiect, consultați pagina de pe site-ul WWF-România.