Investițiile prezentate în actuala Strategie pe Termen Lung (STL) provocă îngrijorări semnificative din cauza impactului lor potențial asupra mediului, în special asupra corpurilor de apă, în mod deosebit în ceea ce privește capacitatea de generare a energiei hidroelectrice și nucleare.
Este îngrijorător faptul că Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în documentul strategic nu a identificat și nu a analizat din timp potențialul impact cumulativ asupra mediului al tuturor proiectelor și investițiilor.
Această omisiune încalcă directive legale importante și ar fi trebuit să se stabilească în prealabil măsuri pentru a reduce consecințele negative.
Pentru a remedia această situație, WWF-România solicită reluarea procedurii de evaluare strategică de mediu (SEA), revizuirea deciziei de încadrare și efectuarea tuturor evaluărilor juridice necesare pentru dezbaterea publică ce a lipsit în trecut.
În plus, proiectul de Hotărâre de Guvern propusă nu ar trebui să fie adoptată până când procedura de evaluare SEA nu este complet finalizată în conformitate cu legislația românească și europeană.
Acest lucru va asigura că impactul negativ potențial ale proiectelor și investițiilor din cadrul STL este identificat și abordat prompt și eficient. Urmând acești pași, Guvernul poate lua decizii bine informate care să se alinieze directivelor legale și să protejeze mediul pentru generațiile viitoare.

Pentru mai multe informații contactați:
WWF-România
Bianca Ștefănuț, Manager Comunicare Climă & Energie, [email protected]

Înscrie-te la newsletter-ul GREEN SPARK - Perspective despre biomasă și energie regenerabilă
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole

Mobilizare pentru păduri
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, “Pădurea” a reușit să mobilizeze cel mai mare număr de voci din România într-un exercițiu european de consultare publică. Cu 429 de chestionare completate – mai mult decât Germania, Franța și Austria – România s-a clasat pe primul loc în Europa

Europa întoarce spatele nu doar lupilor, ci și științei!
Grupurile de mediu condamnă aprobarea de către Parlamentul UE a propunerii de retrogradare a protecției lupilor, considerând această acțiune un atac la adresa naturii. Astăzi, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene de a slăbi protecția strictă a lupului în temeiul Directivei Habitate a UE. Acest vot vine în urma

WWF: Pădurile și comunitățile au nevoie de sprijin prin PNRR
WWF-România propune includerea unor investiții complementare în PNRR pentru protejarea pădurilor și sprijinirea comunităților, în acord cu direcțiile strategice asumate de România prin Strategia Națională pentru Păduri. Având în vedere recentele propuneri de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență 2020–2026, Asociația WWF-România a transmis autorităților un set de