Investițiile prezentate în actuala Strategie pe Termen Lung (STL) provocă îngrijorări semnificative din cauza impactului lor potențial asupra mediului, în special asupra corpurilor de apă, în mod deosebit în ceea ce privește capacitatea de generare a energiei hidroelectrice și nucleare.
Este îngrijorător faptul că Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în documentul strategic nu a identificat și nu a analizat din timp potențialul impact cumulativ asupra mediului al tuturor proiectelor și investițiilor.
Această omisiune încalcă directive legale importante și ar fi trebuit să se stabilească în prealabil măsuri pentru a reduce consecințele negative.
Pentru a remedia această situație, WWF-România solicită reluarea procedurii de evaluare strategică de mediu (SEA), revizuirea deciziei de încadrare și efectuarea tuturor evaluărilor juridice necesare pentru dezbaterea publică ce a lipsit în trecut.
În plus, proiectul de Hotărâre de Guvern propusă nu ar trebui să fie adoptată până când procedura de evaluare SEA nu este complet finalizată în conformitate cu legislația românească și europeană.
Acest lucru va asigura că impactul negativ potențial ale proiectelor și investițiilor din cadrul STL este identificat și abordat prompt și eficient. Urmând acești pași, Guvernul poate lua decizii bine informate care să se alinieze directivelor legale și să protejeze mediul pentru generațiile viitoare.

Pentru mai multe informații contactați:
WWF-România
Bianca Ștefănuț, Manager Comunicare Climă & Energie, [email protected]

Înscrie-te la newsletter-ul GREEN SPARK - Perspective despre biomasă și energie regenerabilă
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole

Nouă țări dunărene lansează o inițiativă transfrontalieră de monitorizare a sturionilor
18 iulie 2025București, România Treisprezece parteneri de proiect și o serie de parteneri strategici – instituții guvernamentale, autorități de căi navale, universități, ONG-uri și institute de cercetare, s-au reunit la București, în perioada 9-10 iulie, pentru a lansa proiectul „MonStur in the Danube”, o nouă inițiativă transfrontalieră dedicată monitorizării și

Invitation to tender for GIS and modeling services
WWF-Romania is launching a call for proposals for GIS and modeling services within the ForestConnect project, part of the Interreg Danube Region Programme, co-funded by the European Union. The project aims to protect and preserve ecological corridors for large carnivores across the Carpathians, Balkans, and Dinarides. We invite qualified and

Comunicatul Federației Coaliția Natura 2000 România
Referitor la tragicul eveniment de pe Transfăgărășan, din data de 3 iulie 2025.