Cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, Societatea Ornitologică Română alături de partenerul său, WWF-România, vine cu vești proaspete – acum în apropierea încheierii proiectului „Elaborarea Planului de Management al sitului Natura 2000 – Blahnița-Mehedinți”.În cadrul proiectului au fost identificate speciile protejate din situl Natura 2000 Blahnița, loc unde se regăsește cea mai mare acvilă din Europa, codalbul, dar și alte specii cu statut de conservare precar – rața roșie, cormoranul mic, popândăul.
Pe baza cercetărilor din ultimele luni, specialiștii SOR și WWF-România au elaborat un set de măsuri de conservare, măsuri care sunt supuse dezbaterii publice în mai multe localități, precum și în întâlniri cu factorii locali interesati pornind de la consilii locale la vânători și pescari.
Printre cele mai importante măsuri se numără interzicerea pescuitului cu plase monofilament, lucru prevăzut, de altfel, și de legile din România. De asemenea, este interzisă arderea stufului, foarte dăunătoare mediului. Prin ardere sunt distruse nu doar plante, ci și insecte, cuiburi de păsări sau pui de animale. SOR și WWF-România recomandă menținerea habitatelor în stare naturală, fără intervenții brutale ale oamenilor.
În cazul vânătorii, măsura de conservare propusă este înlocuirea alicelor de plumb cu altele, din oțel. Alicele de plumb sunt toxice și, rămase în urma vânătorii sunt înghițite de către păsări, ducând la îmbolnăvirea acestora.
De asemenea, au fost realizate o serie de consultări cu stakeholder-ii și sunt în curs de organizare 12 dezbateri publice la comunele din Aria Naturală Protejată, unde localnicii vor avea ocazia să se informeze și să își prezinte poziția în legătură cu propunerile specialiștilor.
În acești doi ani, micii locuitori ai zonei Blahnița au avut ocazia să îi cunoască pe specialiștii SOR și WWF-România prin intermediul activităților Clubului Blahnița, un club de educație ecologică. Săptămâna aceasta cei peste 150 de elevi din localitățile Cioroboreni, Burila Mare, Vânjuleș, Izvoarele, Gogoșu și Hinova vor sărbători așa cum se cuvine Ziua Internațională a Mediului având ocazia să descopere zonele umede despre care au învățat în ultimele luni și să ofere un spectacol în cinstea bogatei zone în care locuiesc.
Despre proiect
Proiectul „Elaborarea Planului de Management al sitului Natura 2000 – Blahnița-Mehedinți” început în august 2012 își propune stabilirea cadrului necesar conservării pe termen lung a speciilor prioritare şi dezvoltării durabile în situl Natura 2000 Blahniţa printr-un Planul de Management elaborat în mod participativ. Proiectul este implementat de către Societatea Ornitologică Română (SOR) în parteneriat cu WWF-România, în județul Mehedinți în aria localităților Tismana, Batoţi, Vrancea, Ostrovul Corbului, Hînova, Crivina, Izvoru Frumos, Dunărea Mică, Burila Mare, Burila Mică, Devesel, Scăpâu, Bistreţu, Ţigănaşi, Jiana Mare, Jiana Veche, Ostrovu Mare, Gogoşu, Balta Verde, Pătulele, Gruia, Pristol.
Acest proiect este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.