satul_magura

Produsele alimentare tradiţionale din Carpaţi –beneficii pentru natură şi economia locală

WWF Programul Dunăre-Carpaţi România organizează marţi, 22 ianuarie, seminarul „Produse alimentare tradiţionale pentru conservarea naturii şi dezvoltarea economică locală în Carpaţi”. Seminarul va avea loc la Hotel Novotel, începând cu orele 10.30.

Proiectul „Produse alimentare tradiţionale pentru conservarea naturii şi dezvoltarea economică locală în Carpaţi” s-a derulat în perioada ianuarie 2007-ianuarie 2008. Obiectivul principal a fost încurajarea factorilor de decizie locali de a se implica activ în promovarea şi aplicarea unor instrumente economice originale de conservare a biodiversităţii şi a resurselor naturale din Carpaţi, precum şi de dezvoltare a comunităţilor locale. Proiectul a fost derulat în Sohodol şi Măgura, două sate din judeţul Braşov, extrem de importante pentru menţinerea agriculturii tradiţionale în regiune.

Seminarul, care marchează şi închiderea proiectului, îşi propune să aducă în atenţia autorităţilor responsabile din ministerele relevante problemele micilor fermieri şi producători din judeţul Braşov. Piaţa produselor locale şi tradiţionale, condiţiile sanitar-veterinare, înregistrarea produselor tradiţionale, măsurile de agromediu, oportunităţile de finanţare oferite de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală sunt o parte din subiectele care fac agenda seminarului. Totodată, seminarul este menit să faciliteze schimbul direct de informaţii între reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, micii producători din cele două sate şi autorităţile locale din judeţul Braşov.

În cadrul seminarului va fi lansat ghidul „Ţara Branului. Un ghid al producătorilor locali din Măgura şi Sohodol”. Materialul este un instrument eficient de promovare a produselor alimentare locale caracteristice agriculturii tradiţionale din cele două sate, care însă riscă să dispară datorită presiunii dezvoltării economice iraţionale, a lipsei de sprijin şi informaţii oferite micilor producători, a presiunii alimentelor produse la scară industrială.

,,Ne-am propus, prin proiectul care se încheie astăzi, să încurajăm practicarea activităţilor tradiţionale şi a eco-turismului în comunităţile rurale, contribuind astfel la diminuarea principalelor ameninţări la adresa practicilor agricole tradiţionale şi la formarea spiritului comunităţilor rurale: abandonul terenurilor şi dezvoltarea haotică a activităţilor turistice, în profund dezacord cu specificul locului, arhitectura şi capitalul natural reprezentativ. Sperăm ca principiile agriculturii tradiţionale şi eco-turismului să devină o practică răspândită în zonele montane şi un model pozitiv de îmbinare a intereselor economice locale, a dezvoltării comunităţilor, cu cele care vizează conservarea naturii”, a declarat Raluca Barbu, coordonatoarea proiectului.

Proiectul „Produse alimentare tradiţionale pentru conservarea naturii şi dezvoltarea economică locală în Carpaţi” a fost finanţat de DEFRA Europe for Environment, prin Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. 

Note pentru editori:

1. Aşezat la 800 de metri altitudine, satul Sohodol se află sub administrarea teritorială a comunei Bran şi are o populaţie de 2 018 locuitori.

2. Satul Măgura se află sub administrarea teritorială a comunei Moieciu. Situat la 1000m altitudine, teritoriul satului este amplasat în cadrul Parcului Naţional Piatra Craiului. Satul are o populaţie de 986 locuitori.

Scroll to Top