WWF11621 este un nume de cod de referință în activitatea organizației WWF, fiind numele acordat primului exemplar de urs brun capturat pentru montarea unui colar GPS GSM în cadrul proiectului Granițe deschise pentru urși. Acest urs va contribui la urmărirea traseului și identificarea habitatelor utilizate de urșii din regiune. Acțiunea este coordonată de WWF-Romania- filiala Maramureș și este o premieră pentru regiune. În următoarele luni, numărul de urși monitorizați prin tehnica GPS GSM va crește până la 5, informațiile colectate contribuind la identificarea coridoarelor de deplasare ale acestor animale, precum și la necesitățile de refacere a unor habitate care pot facilita deplasarea urșilor bruni și a altor animale sălbatice.
Exemplarul capturat este un mascul de aproximativ 6-8 ani, care cântărește 150 kg și măsoară aproximativ 2 metri în lungime. În urma examinării de către specialiști, starea generală de sănătate a acestuia a fost apreciată drept foarte bună. Echipa de experți a montat, în jurul gâtului, un colar de tip GPS GSM și un emițător, prin intermediul cărora va putea fi urmărită deplasarea ursului. Conform primelor informații, acesta se deplasează spre nord-est, spre Ucraina.
De altfel, proiectul Granițe deschise pentru urși acoperă atât teritoriul județului Maramureș, cât și regiunile Ivano- Frankivsk şi Zakarpatska din Ucraina, zone cunoscute pentru concentrația mare de animale sălbatice, dar și pentru amenințările și presiunile asupra habitatelor naturale și semi-naturale. Proiectul își propune conservarea biodiversității din regiune, aflată în continuu declin din cauza dezvoltării economice care nu ține cont de impactul asupra naturii. Pentru a putea elabora pașii și măsurile de conservare necesare, echipa WWF, cu ajutorul celor mai buni specialiști în carnivore mari din țară, colectează informații și realizează o cercetare asupra habitatelor și coridoarelor de deplasare ale urșilor.
Proiectul mai vizează dezvoltarea și armonizarea unor instrumente pentru gestionarea eficientă a resurselor naturale, pe o suprafață de 270.000 ha, care implică și dezvoltarea durabilă a comunităților, dar și crearea unei rețele de voluntari formată din persoane interesate de conservarea urșilor bruni.
Implementat în perioada 2012-2014, proiectul este finanțat de cãtre Uniunea Europeanã, în cadrul Programului Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalierã Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.
”Prin capturarea și monitorizarea acestui exemplar de urs cu ajutorul tehnicii de ultimă generație GPS GSM, avem extraordinara șansă de a urmări traseul parcurs de urși și preferințele sezonale de habitat ale acestor animale în zona de graniță cu Ucraina. În plus, vor fi colectate și informații despre comportamentul lor, toate acestea contribuind ulterior la definirea celor mai potrivite măsuri de gestionare a speciei dar și a habitatelor de care aceasta depinde în Maramureșul istoric.”, a declarat Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului.
România, ţara cu cei mai mulţi urşi din Europa
În Elveţia mai trăieşte un singur urs. În Spania, Munţii Pirinei mai adăpostesc doar 20 de urşi. În România, avem şansa de a găzdui peste 6000 de urşi, cea mai mare populaţie din Uniunea Europeană.Ursul este un simbol al bogăţiei şi al diversităţii naturii. Prezenţa ursului este dovada unui mediu natural și sănătos. Dacă populația de urși, care se află în vârful piramidei trofice, se menține în număr mare, înseamnă că nici celelalte specii din habitatele ursului nu sunt în pericol. Pentru echilibrul ecosistemelor şi pentru viaţa noastră, a oamenilor, este un lucru foarte important.
Ursul brun trăieşte în România în lungul întregului lanţ carpatic, în păduri întinse şi dese. Mediul său de viaţă cuprinde stâncării sau mari doborâturi de vânt, în locuri în care îşi poate amenaja uşor barlogul. Ursul preferă zonele liniştite, mai puţin frecventate de om.
În ultimii ani, interesul turiștilor din țările occidentale pentru natura sălbatică din România a crescut considerabil. Anual, mii de turiști pășesc în observatoarele de urs, de unde au ocazia să îl admire pe Regele Carpaților, în carne și oase.