Locally produced food in a picnic basket

ONU și TED-Ed duc activităţile WWF din Coșul de Picnic către copiii de pe întreg globul

O inițiativă creativă a echipei WWF-România, de familiarizare a copiilor cu hrana prietenoasă cu natura în noul context creat de criza COVID-19, a fost selectată pentru a fi inclusă pe platforma de educație digitală Earth School, lansată de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și TED-Ed de Ziua Pământului.

Începând din luna martie, WWF-România a lansat pe rețelele social media, prin proiectul educativ Coșul de Picnic (Picnic Basket, în versiunea în lb. engleză), o serie de cartoline cu activități dedicate părinților și copiilor care #stau_acasa. Activități precum jocuri în familie, conversații despre hrană, investigații de mici detectivi sau rețete simple pentru copii sunt menite să îi încurajeze pe cei mici să aleagă alimente locale și mâncarea gătită acasă, și să fie atenți în același timp la risipă. 

Seria de cartoline a fost inclusă pe platforma Earth School, care invită elevii, părinții și formatorii din întreaga lume într-o aventură virtuală de explorare a misterelor naturii. Aceasta folosește conținut creat de 30 de organizații partenere, precum National Geographic, WWF sau UNESCO, care au creat o coaliție educativă fără precedent ca răspuns la criza Covid-19,  oferind conținut gratuit și de înaltă calitate pentru elevii și părinții consemnați la domiciliu.

”Echipa WWF-România care lucrează în proiectul Picnic Basket a primit un cadou neașteptat chiar de Ziua Pământului. A fost o mare surpriză și onoare să fim incluși pe această platformă cu un conținut educativ extrem de valoros, care vine în sprijinul părinților și copiilor din întreaga lume în această perioadă dificilă de izolare la domiciliu. Credința mea este că astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie să gândim și să ne hrănim local, pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe micii noștri producători. Și, nu în ultimul rând, pentru a proteja planeta care ne oferă cu generozitate această hrană”, spune Cătălina Murariu de la WWF-România, managerul proiectului Picnic Basket.

Proiectul Earth School a fost conceput pentru copii și tineri cu vârste între 5 și 18 ani de pe întreg globul, urmând să propună zilnic o tematică de mediu în perioada dintre Ziua Pâmântului (22 aprilie) și Ziua Internațională a Mediului (5 iunie). Prima zi a fost dedicată chiar hranei obținute în mod sustenabil, proiectul Picnic Basket fiind inclus în secțiunea Dig Deeper.

TED-Ed a creat lecții video gratuite pe teme extrem de variate, de la animale până la schimbările climatice sau fermele subacvatice. Este vorba despre secțiunea educativă a TED, a cărei uriașă bibliografie de lecții interactive – creată de o rețea de peste 500.000 de educatori din întreaga lume – atinge orice subiect și orice vârstă.
Fiecare Aventură a fost selectată cu mare atenție de către un grup de experți în educație, având ca destinatari grupuri de vârstă variate. Fiecare constă în experimente practice de decoperire a naturii. Pe lângă producțiile TED-Ed, Earth School va distribui conținut video provenit de la organizații reputate, precum National Geographic, BBC și PBS LearningMedia, având ca principal scop de a oferi cât mai multe instrumente și idei tinerelor generații pentru a avea grijă de planetă.

”Miliarde de copii nu mai pot ajunge la școală din cauza Covid-19. Însă educația nu trebuie să se oprească. Această criză demonstrează cât de profund este interconectată viața pe această planetă. A învăța despre natură este un lucru esențial pentru a construi un viitor sustenabil și mai bun pentru noi toți”, a declarat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen.  

___________________________________________

Coșul de Picnic este un program educațional al WWF care propune copiilor cu vârste între 5 și 12 ani schimbarea obiceiurilor alimentare nesănătoase într-o dietă sustenabilă, care le protejează atât sănătatea, cât și planeta. Mâncarea sustenabilă e ”cool”, iar copiii înțeleg cel mai bine acest lucru prin joacă și  învățare experiențială. Kit-ul educativ dezvoltat de WWF include numeroase activități practice, bazate pe 3 principii cheie – consumul de fructe și legume de sezon, provenite din surse locale, prepararea hranei acasă și reducerea risipei alimentare. Programul este implementat în circa 90 de școli din trei țări – Grecia, România și Turcia – unde nu există politici naționale coerente de alimentație sustenabilă în instituțiile de învățământ.

Citește și..

Platforma Earth School
Activități pentru copii, versiunea în limba română
Activități pentru copii, versiunea în limba engleză

Scroll to Top