fluturele_focului_lycaena_virgaurea__fundatia_adept

Natura are și vești bune

 Pe 26 septembrie, la Londra, au fost prezentate concluziile studiului Wildlife Comeback in Europe, o cercetare care arată că efectivele a treizeci și șapte de specii de păsări și mamifere aflate pe cale de dispariție, s-au refăcut spectaculos în ultimii cincizeci de ani, oferind o lecție valoroasă specialiștilor din domeniul conservării. Zimbrul, castorul și vulturul codalb sunt adevărate modele în acest proces, spun autorii studiului, experți ai Zoological Society of London (ZSL), BirdLife InternationalșiEuropean Bird Census Council (EBCC).

„Viața sălbatică se reface singură, cu condiția să-i dăm voie s-o facă.”, spune Frans Schepers, directorul inițiativei Rewilding Europe, cea care a comandat studiul.

Zimbrul (Bison bonasus), specia vedetă a proiectului Rewilding Europe în Carpații Meridionali și subiectul activităților de reintroducere aflate acum în pregătire era, la începutul secolului al XX-lea, o specie pe cale de dispariție. Cel mai mare ierbivor din Europa urma să fie victima vânătorii masive și a fragmentării habitatului. Astăzi însă, ca rezultat al numeroase programe de reintroducere, efectivele au ajuns la aproape trei mii de indivizi, în centrul și estulEuropei, mai ales în Polonia și Belarus.

Castorul este o altă specie vedetă care încearcă să își construiască „un drum spre casă”, însă de această dată, spre Delta Dunării, cea de-a doua zonă Rewilding Europe din România. Acesta dispăruse la mijlocul secolului al XIX-lea, atât din România, cât și din o mare parte din Europa, din aceleași cauze: vânarea excesivă și modificarea habitatului. În România, proiectul de reintroducere a început în 1998, la Lunca Câlnicului, pe râul Olt. Conform ARBDD, la începutul anului trecut a fost găsită o vizuină de castor pe unul din canalele Deltei Dunării; natura, încet, își recâștigă drepturile ceea ce ne încurajează să mergem mai departe cu proiectul nostru de repopulare cu castor a Deltei Dunării.

Gerben-Jan Gerbrandy, membru al Parlamentului European și raportor pentru biodiversitate, declară: „Raportul lansat de Rewilding Europe ne arată, în primul rând, ce putere extraordinară are natura. Apoi, el întărește importanța politicilor europene: directiva Habitat, directiva Păsări, rețeaua de arii protejate Natura 2000, toate acestea au sprijinit această impresionantă refacere a vieții și a naturii sălbatice. Însă, dincolo de refacerea peisajului natural, acest reviriment al sălbăticiei va fi și suportul unei noi direcții de dezvoltare a comunităților rurale.”

Rezultatele acestui raport, dar și alte noutăți în inițiativa Rewilding Europe, vor fi prezentate pe larg în Spania, la Salamanca, în cadrul congresului Wild 10, cel mai mare eveniment de acest tip, din lume. Echipa WWF-România, prezentă la acest congres, vă va ține la curent și crede cu tărie că natura, respectată și sprijinită, poate da și vești bune.

Scroll to Top