© Sorin Onisor

Natura 2000 – o necunoscută pentru comunităţile din cel mai mare sit Natura 2000 din Transilvania

88% dintre locuitorii din cel mai mare sit Natura 2000 din Transilvania nu ştiu nimic despre reţeaua de arii protejate Natura 2000, relevă un sondaj de opinie. Pe fondul lipsei de informaţii, atitudinea faţă de statutul de arie protejată tip Natura 2000 rămâne pozitivă, cele mai multe aşteptări fiind îndreptate pe partea de compensaţii financiare.

Studiul a arătat și că mai mult de jumătate dintre localnici (58%) sunt foarte puțin interesați de problemele de mediu, în timp ce 42% consideră că situația mediului are o mare sau foarte mare influență asupra calității vieții. Rezultatele arată și care sunt cele mai îndrăgite specii din zonă: căprioara, iepurele şi ursul; lupul, vulpea şi mistreţul sunt considerate dăunătoare.

„În mare parte, ne aşteptam la aceste rezultate. Implementarea rețelei Natura 2000 în România s-a făcut fără consultarea celor direct afectați: persoanele care locuiesc sau dețin terenuri în situri. Consecințele se văd acum, în lipsa de informare cu privire la beneficiile și obligațiile pe care aceste persoane le au.”, a declarat Florentina Florescu, managerul proiectului. „Aceste date ne vor ajuta să dezvoltăm o strategie de comunicare cu locuitorii din Podișul Hârtibaciului-Târnava Mare. Miza este informarea corectă și eficientă a acestora în legătură cu beneficiile implementării rețelei Natura 2000: păstrarea bogățiilor naturale ale zonei, dar și oportunitățile de dezvoltare durabilă pentru comunitatea locală.”, a adăugat Florentina Florescu.

Sondajul este relevant pentru o zonă care include 44 de comunităţi şi peste 90.000 de oameni acoperind următoarele situri Natura 2000: Podişul Hârtibaciului, Sighişoara Târnava Mare, Pădurea de stejar şi gorun de la Dosul Fânaţului, Pădurea de stejar şi gorun de pe Dealul Purcăreţului, Oltul Mijlociu-Cibin-Hârtibaciu, Stejarii seculari Breite.

Sondajul a fost realizat în perioada august – septembrie 2011, pe un eşantion de 1.200 de respondenţi în zona Hârtibaciul – Târnava Mare – Olt, în cadrul unui proiect POS MEDIU, co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, derulat de către WWF, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu Regiunea 7 Centru şi Asociaţia Ecotur Sibiu: „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”

Acţiunile de sondare sociologică din cadrul proiectului sunt implementate de către Gallup Organization S.R.L., firmă subcontractată conform legii achiziţiilor publice.

Scroll to Top