wwf_lafarge

Lafarge Agregate Betoane şi WWF lansează lucrările de reconstrucţie ecologică din zona Mătăsaru

Lafarge Agregate Betoane şi WWF au lansat astăzi lucrările de reconstrucţie ecologică din cadrul proiectului „Zona Mătăsaru – O nouă viaţă pe malul râului Argeş”.
Inclusă în reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000, suprafaţa proiectului este de circa 100 de hectare şi face parte dintr-o exploataţie de balastieră veche de 50 de ani.

Proiectul îşi propune să dezvolte şi să implementeze un model de reconstrucţie ecologică a zonelor afectate de activităţile de extracţie a agregatelor minerale. Lucrările demarate astăzi vor include plantarea de copaci în vederea creării unei perdele forestiere, conectarea a două lacuri, controlul speciilor invazive şi igienizarea zonei.

2010-2011 Măsuri de reconstrucţie ecologică pentru conservarea biodiversităţii

Proiectul de conservare a biodiversităţii pentru cariera de agregate Fusea-Mătăsaru îi va aduce companiei Lafarge cunoştinţele de care are nevoie pentru a transforma o veche zonă de extracţie într-o arie naturală protejată conform Programului European Natura 2000. Principalele acţiuni care vor fi demarate şi care se vor executa:

• Vor fi plantaţi 15.000 de puieţi de plop alb, anin şi arbuşti precum: cătină albă, măceş, păducel;
• Pe 20% din suprafaţa proiectului vor fi acţiuni de control al speciilor invazive de plante;
• Se vor crea 2 ha de luciu de apă prin decolmatarea şi colectarea a două lacuri deja existente;
• Se vor crea condiţiile pentru dezvoltarea speciilor native de ştiucă şi biban specifice lacurilor din zona proiectului, controlând dezvoltarea prădătorilor invazivi (ex: bibanul soare);
• Peisajul zonei protejate se va îmbogăţi cu o nouă insulă de 1500 m2 – suprafaţă ideală pentru cuibăritul viitor al speciilor de păsări care au nevoie de protecţie: egreta, lebăda, stârcul cenuşiu.

“Este o ambiţie să stabilim un model de bună practică pentru Lafarge, precum şi un motiv de mândrie pentru partenerii noştri şi comunităţile locale din jur. Implementarea planului de acţiune creat împreună cu specialiştii WWF, consultanţi în biodiversitate, va deveni un etalon pentru autorităţile de gestionare a apelor la nivel judeţean, regional şi naţional, în contextul noilor provocări de mediu. Ne bucură faptul că lucrăm cu o echipă entuziastă, eficientă şi creativă şi suntem siguri de viitorul zonei, deoarece multe sinergii au fost create” a declarat domnul Bruno Roux – Director Regional Europa Centrală Lafarge Agregate.

Din anul 2006, activitatea industrială a fost oprită iar Lafarge a încheiat cu WWF în luna noiembrie a aceluiaşi an un parteneriat, care a fost reînnoit în anul 2009 pentru perioada 2010-2013. Proiectul redactat şi aprobat la nivel internaţional în urmă cu un an are o valoare totală de aproximativ 80.000 de euro urmând să fie implementat pe durata a doi ani.

,,Acest proiect va contribui la creşterea biodiversităţii reprezentată de specii de interes european într-o arie naturală protejată care a fost puternic afectată de activităţile extractive în ultimele decenii. Dorim să promovăm conceptul şi experienţa de la Mătăsaru pentru a arăta un nou standard în domeniul refacerii mediului după astfel de exploatări şi sperăm ca acest exemplu să fie preluat şi de alte companii şi susţinut de autorităţi”, a declarat Luminiţa Tănasie, Director al WWF Programul Dunăre Carpaţi România.
Proiectul implementat de Lafarge in parteneriat cu WWF Romania constituie un exemplu de investiţie in capitalul natural, o soluţie pentru creşterea biocapacităţii planetei. Proiectul vine în contextul tendinţelor alarmante de declin al biodiversităţii, reflectate în ultima ediţie a Raportului Planeta Vie, lansat de WWF pe 13 octombrie.

Conform raportului, biodiversitatea planetei a scăzut cu 30% faţă de 1970, iar consumul global de resurse naturale depăşeşte cu 50% capacitatea de susţinere a Pământului. Raportul avertizează că pierderile ecologice pot fi stopate numai prin investiţii directe în capitalul natural şi prin reducerea amprentei de carbon.

Lucrările demarate astăzi vor să fie exemplificarea faptului că există mijloace prin care activităţile umane să se desfăşoare în armonie cu natura, asigurandu-le astfel speciilor de faună şi floră spaţiul necesar pentru a putea vieţui.

Efectele benefice ale acestei abordări şi implementării proiectului sunt:

• extinderea şi diversificarea habitatelor naturale;
• creşterea numărului de păsări protejate care cuibăresc în zonă;
• reducerea impactului activităţilor umane asupra zonei protejate.

Intenţia partenerilor din acest proiect este să continue şi în următorii ani implementarea unor măsuri şi programe complementare de conştientizare a membrilor comunităţii din jur cu privire la importanţa conservării biodiversităţii în zona proiectului.

Scroll to Top