O caravană inedită se va deplasa în România începând cu luna noiembrie, pentru a aduce Retezatul mai aproape de oameni. Timp de şapte luni, reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR) şi ai organizaţiei WWF Programul Dunăre-Carpaţi România vor străbate sudul ţării, până la Marea Neagră, şi vor discuta despre protecţia mediului cu localnicii, elevii şi studenţii din localităţile de pe traseu.
Vom avea întâlniri şi vom împărţi materiale informative despre bogăţiile naturale din ariile protejate din România şi în special din Parcul Naţional Retezat. România are încă un capital natural impresionant, cu specii de plante şi animale care au dispărut din multe ţări europene. În acelaşi timp, nu puţine sunt ameninţările care pot distrugere bogăţiile naturale, de la dezvoltarea economică haotică şi până la modul în care fiecare dintre noi ne comportăm în natură“, a declarat Alina Alexa, responsabil comunicare Proiect LIFE, WWF Programul Dunăre-Carpaţi. „Ca să nu ajungem în situaţia ţărilor care au pierdut mare parte din bogăţiile naturale, trebuie să protejăm ceea ce ne-a dăruit din belşug natura şi să sensibilizăm în special tânăra generaţie faţă de problemele de mediu“, a precizat Alexa.
Microbuzul verde al caravanei va poposi la şcolile din 14 judeţe: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Vâlcea Argeş, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Buzău, Constanţa. În fiecare reşedinţă de judeţ, reprezentanţii APNR vor lua legătura cu Inspectoratele Şcolare Judeţene, pentru a întări colaborarea în domeniul educaţiei şi conştientizării elevilor şi cadrelor didactice în aspecte privind protecţia mediului.
„Cel mai mult ne interesează să ne întâlnim cu elevii şi studenţii, fiindcă aceştia sunt foarte receptivi la ideea de protecţie a naturii. Ei, la rândul lor, pot transmite informaţiile şi cunoştinţele dobândite prietenilor sau rudelelor. Şi să nu uităm că ei vor fi turiştii de mâine, care vor vizita Retezatul sau orice altă arie protejată din România sau din străinătate. Odată ajunşi acolo, vor şti ce să facă.“, declară Alin Alimpesc, Directorul Parcului Naţional Retezat. „În prima etapă, caravana a străbătut 233 de localităţi şi am discutat cu mai mult de 8000 persoane, în cadrul a peste 70 de întâlniri din Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania. Interesul pentru informaţiile şi materialele pe care le-am oferit a fost foarte mare, ceea ce ne-a determinat să organizăm şi un alt tur prin ţară.“, a menţionat Alimpesc.
Ideea caravanei aparţine biologilor Călin Hodor şi Sergiu Mihuţ, care au inclus-o în activităţile proiectului Life Natura „Managementul conservativ al habitatelor alpine ca sit Natura 2000 în Parcul Naţional Retezat (AlpineCons)“. Proiectul, care se derulează în perioada 2006 – 2008, este implementat în principal de APNR şi finanţat de Comisia Europeană şi Regia Naţională a Pădurilor.
Obiectivele proiectului sunt îndrăzneţe: reconstrucţia unor habitate degradate în Parcul Naţional Retezat, amenajarea ecologică a unor torenţi, realizarea unei baze de date complete privind biodiversitatea şi a hărţilor GIS pentru habitatelor alpine, publicarea unui ghid pentru recunoaşterea plantelor şi animalelor din Retezat, realizara de materiale promoţionale, panouri informative şi… atragerea unui număr cât mai mare de oameni, care să fie informaţi despre Retezat şi care vor să-i devină prieteni şi protectori.
Instrumentul finaciar LIFE susţine şi alte proiecte care se desfaşoară acum în România. Colaborarea dintre echipele de implementare ale acestor proiecte este esenţială pentru obţinerea unor rezultate optime, dar şi pentru conservarea biodiversităţii la nivel european.
O astfel de colaborare este şi cea cu proiectul „Habitate prioritare, alpine, subapline şi forestiere din România”, cu sediul în Braşov. Proiectul promovează reţeua de arii protejate Natura 2000 şi se derulează în parteneriat cu Universitatea Transilvania Braşov, Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi WWF Programul Dunăre Carpaţi. Reprezentanţii proiectului se vor alătura echipei Parcului Naţional Retezat în acţiunile de promovare, pe toată perioada caravanei.
Dacă vedeţi microbuzul verde, să ştiţi că Retezatul a venit la voi în vizită. Primiţi-l ca pe un oaspete binevenit, aşa cum şi el vă primeşte pe voi!
Pentru detalii, vă rugăm contactaţi Florina Crişan, Responsabil Relaţii Publice ANPR, e-mail: [email protected], tel. 0788 068 857 sau Alina Alexa, WWF Programul Dunăre-Carpaţi, Responsabil Comunicare proiect FOREST-ALP NATURA 2000 RO, e-mail: [email protected], tel. 0729 555 776.