Adoptă un urs!

WWF a lansat „Adoptă un urs!”, prima campanie online de strângere de fonduri derulată de organizație în România. Sumele obținute vor fi utilizate pentru proiectele WWF de conservare a pădurilor, „casa” ursului brun.

Instrumentul principal al campaniei este website-ul interactiv www.adoptaunurs.ro unde, în trei pași simpli, se poate adopta simbolic un urs. Mesajul emoțional face legătura între senzația de bucurie și confort pe care cei mai mulți o aveam când eram copii și ursulețul de pluș preferat, moale și pufos, ne alina supărarea și se bucura împreună cu noi.

Purtătorii de mesaj și elementele principale ale vizualurilor campaniei sunt cinci ursuleți simpatici, care însoțesc utilizatorii websiteului pe parcursul procesului de „adopție”. Odată parcurși pașii menționați pe website, se poate descărca un wallpaper cu ursulețul și varianta de culoare preferate.

„Am ales să vorbim despre lucruri serioase într-o manieră ludică și interactivă. Obiectivele noastre sunt să transmitem mesaje de conservare a naturii, să vorbim despre efectele pe termen lung ale distrugerii mediului natural al ursului brun și să determinăm publicul țintă să întreprindă o acțiune concretă: să adopte un urs. Este un gest cu triplă semnificație: pentru natură, prin fondurile pe care le alocăm proiectelor de conservare, pentru o persoană dragă, prin cadoul (o jucărie de calitate marca WWF) pe care îl trimitem celor care adoptă și prin acțiunea însăși de a face o faptă bună.” precizează Dana Carataș, coordonatoarea proiectului.

Ursul brun este o specie reprezentativă pentru România, un simbol al bogăției și diversității naturii, iar prezența lui este dovada unui mediu natural sănătos și nealterat. Ursul brun are un rol extrem de important în păstrarea biodiversității, însă numărul exemplarelor din această specie a cunoscut un declin dramatic în ultimele două secole.

Dacă în trecut ursul brun era larg răspândit în Europa, astăzi specia a dispărut din multe țări de pe continent. În prezent, aproximativ 14.000 de exemplare de urs brun mai pot fi găsite în Europa (fără Rusia). Dintre acestea, mai mult de 6.000 trăiesc în România, cea mai numeroasă populație de urși bruni de pe continent, conform raportului IUCN „Plan de acțiune pentru conservarea ursului brun în Europa” (1999).

„Cu toate acestea, amenințările și presiunile la care este supus mediul natural în care trăiesc urșii în România afectează din ce în ce mai mult această specie. Dezvoltarea haotică a infrastructurii este o amenințare frecventă. Proiecte de autostrăzi fără pasaje de trecere pentru animale, drumuri și pârtii de ski în zonele de protecție integrală din ariile naturale protejate, extinderea orașelor și a stațiunilor turistice fără calcularea costurilor pe care acestea le presupun din perspectiva pierderii biodiversității, toate acestea reprezintă amenințări cotidiene pentru „casa” ursului brun.”, menționează Dana Carataș.

Scroll to Top