Robert Diaconeasa, cunoscut mai ales ca DaddyCool, ne povestește într-un interviu #acționezpentrunatură cum a trecut de la copilăria printre betoane, la vița pe uliță, și care sunt motivele pentru care s-a mutat recent, alături de familie, la țară.
1. De ce este importantă pentru tine natura?
Natura este sursa noastră principală de energie de tot felul, de la hrană, la aer curat, fără de care funcțiile corpului nostru nu ar putea funcționa. Așadar, dacă i-am înțelege cu adevărat importanța, cu siguranță am fi mult mai atenți cu ea noi, oamenii, în general. Din păcate, la nivel de țară și educație, mai avem mult de lucrat în acest sens.
2. Unde sau când s-a întâmplat momentul de revelație în care te-ai hotărât să schimbi ceva?
Eu am crescut printre betoane, într-o familie cu prea puțină informație în acest sens, cât să îmi insufle și mie ideea de a face ceva pentru natură, pentru planetă, pentru oamenii din jur. În urmă cu 8 ani am cunoscut-o pe soția mea, Ana Novic, iar ea a fost cea care mi-a deschis ochii. Este o mare iubitoare a naturii. Și-a petrecut copilăria la țară, iar de acolo a căpătat dragostea pentru plante, animale și traiul simplu, în armonie cu natura. Ei bine, iată-ne 8 ani mai târziu, mutați la țară, alături de copiii noștri, pe care îi creștem aproape de aceste valori. Iar efectiv am început să facem pași spre a ajuta oamenii din jur și spre o viață sustenabilă, cu acțiuni concrete, în urmă cu 4 ani.
3. Ce te-a motivat să faci o schimbare și ce te motivează să te ții de schimbarea aceasta?
În primul rând, am văzut că sănătatea îmi este afectată de poluare, de alimentele procesate, de legumele injectate, de tot haosul din jurul nostru. Iubesc plantele și avem o mulțime acasă, așa că mi-am dorit să pot trăi într-o țară în care resursele sunt apreciate și valorificate. Ei, și dacă nu pot controla ceea ce se întâmplă la nivel macro, cu siguranță pot la nivel micro. Așa că schimbările au început de acasă, acum ne-am mutat la țară, unde ne vom crește propriile fructe și legume bio, vom avea multe plante, vom trăi în armonie cu natura. Apoi încercăm să setăm un exemplu oamenilor care ne urmăresc. Și am luat atitudine, astfel că, pe 2 noiembrie 2019 am plantat 12.000 de copaci alături de 600 de oameni din comunitățile noastre online. A fost un eveniment extraordinar. În viitorul apropiat avem în plan plantarea a un million de copaci, pentru o Românie mai curate și mai verde. În general, cam toată comunicarea noastră de pe online și offline este în zona responsabilității sociale, iar oamenii ne apreciază foarte mult pentru acest lucru.
4. Cum crezi că s-ar schimba lumea dacă ar fi mai mulți ca tine, care vor acționa spre protejarea naturii?
Cu siguranță una mult mai bună. Deocamdată bula este mică, dar cred foarte tare că schimbarea adevărată va începe de la copiii noștri. Ei au capacități extraordinare de a absorbi și de a cerne informația, au acces la tot felul de soluții, sunt ingenioși și empatici, dar noi avem marea responsabilitate de a-i îndruma în direcția care trebuie.
5. Cum crezi că ar putea contribui și alții la acest efort de protejare a naturii?
În primul rând, ar trebui să se împrietenească tare cu natura. Să realizeze că de acolo avem parte de toate resursele, așa cum spuneam la începutul interviului: apă, fructe, legume, aer curat, toate vin din natură. Iar dacă ea nu este păstrată curată, nici noi nu vom fi sănătoși. Doamne, este atât de simplu, dacă stai să te gândești. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi, iar gesturile mărunte vor face diferențele majore. În zilele noastre, nici apa potabilă nu mai este o garanție, iar exemplul clar este cazul Cape Town.
6. Concret, la nivel personal ce ar trebui să facă fiecare penru a se simți o schimbare? Colectarea selectiva a deșeurilor, grija pentru consumul de apă și electricitate din propria casă, consumul de plastic redus la minim, folosit ambalaje reciclabile, mers la cumpărături cu saci din material pentru fructe și legume, cumpărături necesare, nu tot ce vedem pe rafturi etc. Toate astea nu doar că ajută planeta, dar ajută și bugetul familiei.
7. Tu ce faci concret pentru a conserva bunurile oferite de natură? Îți e greu sau te-ai obișnuit și acum și se pare ușor?
În afară de faptul că nu conduc încă o mașină electrică, fac tot ce ține de mine ca să dăunez cât mai puțin mediului. E un proces continuu de învățare, dar atunci când îți dorești cu adevărat să realizezi ceva, nimic nu este imposibil. Cumpărăm strict cât avem nevoie, folosim plastic reciclat sau reciclabil, mergem cu recipient de acasă la supermarket, căutăm produse ambalate doar în carton sau sticlă, nu aruncăm absolut nimic pe jos, strângem de pe jos, în urma altora etc. Sunt foarte multe gesturi mici pe care le poate face oricine. Și știi cum e, pofta vine mâncând. Odată pornit pe acest drum, nu te mai oprești. Ceea ce e bine. În final, tot noi suntem cei câștigați.