Ce fac dacă găsesc un pui de urs în pădure?

Recomandări WWF:

Deranjarea ursoaicei cu pui de către localnici, turiști sau câinii de stână reprezintă principala cauză pentru care ursuleții rămân orfani. În cel mai rău caz, aceștia mor de foame sau sunt atacați de câini, însă există și șansa ca ei să fie recuperați în timp util și să ajungă la Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani, unde pot fi primiți până în luna iunie.

Înainte de a salva un pui de urs, trebuie să știți că ursoaicele își protejează puii stabilindu-se la marginea  localităților cât timp aceștia sunt mici. Ele îi feresc de atacurile masculilor, care în general evită astfel de locuri. Așadar, dacă vedeți o ursoaică cu pui la marginea unei localități, e indicat să nu o deranjați. În câteva săptămâni probabil va părăsi zona.

Văd un pui de urs care pare rătăcit

  • Mare atenție, NU vă apropiați de pui fără să vă asigurați! E foarte probabil ca ursoaica să fie foarte aproape de dvs. Riscați fie să fiți atacat de ursoaică, fie să o alungați de lângă puiul ei. Dacă pare bine hrănit și are blana curată, puiul cel mai probabil nu este orfan.
  • Deși la prima vedere pare cea mai bună soluție, NU atingeți și nu luați acasă un pui de urs.
  • Alertați Centrul pentru Reablitarea Urșilor Orfani printr-un mesaj trimis pe pagina lor de Facebook.
  • Apelați numărul unic 112 sau contactați administratorul fondului cinegetic local, autoritățile locale (primărie, poliție) sau administrația ariei protejate. Transmiteți detalii legate de locația puiului și orice alte
    informații care pot fi relevante.
  • Solicitați monitorizarea puiului astfel încât gestionarul fondului cinegetic să îl preia după 24
    – 48 de ore dacă ursoaica nu revine.
  • În cazul în care observați că puiul este rănit, asigurați-vă în primul rând că ursoaica nu se
    află în apropiere. Vă recomandăm să alertați autoritățile locale, gestionarul fondului de
    vânătoare sau să apelați la serviciile de urgență pentru animale sălbatice administrate de
    ONG-uri.
  • În cazul excepțional în care e necesară o acțiune rapidă, puteți transporta animalul rănit într-o cutie de mici dimensiuni, pentru ca acesta să nu se zbată și să nu se rănească și pe parcursul
    salvării. Țineți legătura cu centrele de salvare pentru a vă îndruma cum să abordați animalul
    rănit și cum să examinați și evaluați starea inițială a animalului, care este foarte importantă.

Centre de Salvare

Centrul de Reabilitare
a Animalelor Sălbatice
Milvus Group și Vets4Wild
Tel: 0722 533 816
Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice - zona Vrancea
ACDB
TelVerde: 0800 800 778
Echipa de intervenție BEAR TEAM – Zona Brașov
ICAS Brașov
Tel: 0755 126 561/0745 018 152

Orfelinatul de urși din Muntii Hășmaș, o sperantă pentru ursuleți

  • Mamele de urs, speriate de drujbe sau gonite de vânători, lasă în urmă pui care nu pot alerga la fel de repede. Cauzele pentru care ursuleții rămân orfani sunt majoritatea de natură umană: tulburarea habitatului, exploatările forestiere din apropierea bârlogului, intervenția în păduri sau vânarea ilegală a ursoaicelor. Toate lasă orfani puii de urs încă prea mici pentru a se ascunde din fața pericolelor, fără șanse de supraviețuire în sălbăticie.

Puii de urs rămân orfani și în urma accidentelor feroviare și auto, fenomen tot mai frecvent în România. Majoritatea drumurilor și căilor ferate nu sunt dotate cu garduri de protecție adecvate, tuneluri sau poduri pentru animalele sălbatice.

  • O parte dintre ei sunt recuperați și ajung la singurul Centru pentru Reabilitarea Urșilor Orfani din Europa, unde puii de urs sunt îngrijiți, hrăniți și monitorizați, iar după circa 2 ani sunt eliberați în sălbăticie.

În medie 10 pui de urs orfani sau abandonați ajung aici în fiecare an. Început de Leonardo Bereczky din pasiune pentru specia emblematică a țării noastre, Centrul a reușit să readucă sălbăticiei peste 150 de urși care altfel ar fi fost avut un destin trist.

  • Eforturile de cercetare și practică ale lui Leo au adus informații noi despre comportamentul speciei și rezultatele muncii lui contribuie enorm la cunoașterea și protejarea urșilor din întreaga lume. Metoda folosită este unică și rezultatele spectaculoase: a demonstrat faptul că ursuleții orfani pot deveni exemplare mature, sănătoase, învățând comportamentul sălbatic unii de la alții, atâta timp cât intervenția umană simțită este minimă.

Galerie foto

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre ursul brun

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

Referitor la: promulgarea legii (PLx 719/2023) pentru completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Citește mai multe
Scroll to Top