dunărea
UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE REGIUNI DE BIODIVERSITATE DIN LUME
Bazinul Dunării se întinde în 19 țări, ceea ce îl face „cel mai internațional” bazin hidrografic din lume. 79 de milioane de oameni, cu culturi și limbi diferite, locuiesc în bazinul Dunării.
România este situată aproape în întregime în bazinul Dunării, acoperind aproape o treime din suprafața bazinului și peste o treime din lungimea fluviului traversează țara.
2850+
kilometri, de la izvor până la vărsare
5000+
specii de plante, animale și păsări
30%
din suprafața bazinului Dunării este în România
Ce avem de apărat, ce avem de reparat
Ecosistemele din bazinul Dunării au fost modificate și degradate de o multitudine de presiuni din partea agriculturii (schimbări în utilizarea terenurilor, utilizarea excesivă de îngrășăminte și pesticide, degradarea solului) și a altor sectoare (energie, transport, turism). În același timp, calitatea vieții noastre depinde de funcționalitatea acestor ecosisteme prin serviciile pe care le oferă (de aprovizionare, de reglementare, culturale sau de întreținere). (Sursa)
Nutrienții transportați de Dunăre afectează starea ecologică a acesteia și cantitățile lor trebuie reduse. De asemenea, luncile inundabile active pot avea un potențial semnificativ de retenție. Dar aceste lunci sunt adesea deconectate de fluviu și utilizările lor (de exemplu, retenția inundațiilor, conservarea naturii, agricultura) sunt gestionate sectorial, rareori având în vedere creșterea calității apei și interacțiunile dintre sectoare. (Sursa)
Reconstrucţia ecologică (refacerea unui ecosistem degradat) este soluția pe care WWF-România o propune de peste 20 ani ca măsură de creștere a bunăstării comunităților locale, bazată pe multiplele beneficii oferite de zonele umede.
Proiecte
Galerie foto
Noutăti