ZERO PLASTIC ÎN DELTA DUNĂRII

UN PROIECT wwf-lIDL

„Zero plastic în Delta Dunării” este un proiect ambițios pe care WWF România și-l asumă alături de Lidl. Acțiunile vizează, pe de o parte, stabilirea unor măsuri integrate de management al deșeurilor din plastic din Deltă, și pe de alta, implicarea comunităților locale în colectarea responsabilă și reciclarea acestor deșeuri. Proiectul se desfășoară în cadrul programului Lidl „Cu apele curate”. Proiectul „Zero plastic în Delta Dunării” vizează autoritățile locale din Delta Dunării, reprezentanții instituțiilor centrale din domeniul protecției mediului, ONG-urile și operatorii din turism din zonă. Proiectul își propune să contribuie la combaterea și prevenirea poluării cu plastic în Delta Dunării. Pentru acest lucru, workshop-ul de la Tulcea a avut un rol esențial, de trasare a problemelor cu care autoritățile locale se confruntă și de stabilire a unor direcții comune de acțiune. În urma discuțiilor, se va realiza un raport care va cuprinde problemele și așteptările din partea fiecărei părți interesate.

Patrula Zero Plastic

Proiectul are și o componentă de implicare a comunităților locale, prin crearea Patrulei Zero Plastic (powered by Lidl), care va colecta în timpul verii (iunie-septembrie 2020) deșeurile din plastic de pe canalele Deltei Dunării și le va depune în țarcurile de PET special amenajate în localitățile de proiect (Tulcea, Mahmudia, Sulina, Sf. Gheorghe). Voluntarii Patrulei Zero plastic vor contribui, prin acțiunile lor, și la monitorizarea cantității de plastic prezente în acest areal.

În același timp, se testează posibilitatea prelevării de probe din natură (bentos, țesuturi etc.) pentru identificarea microplasticului din elemente ale ecosistemelor (masa apei, sedimente etc.).