Problemele legate de schimbările climate au fost în topul intereselor celor 120 de liceeni și profesori din toată țara care au participat în august la Tabăra de leadership pentru mediu Eco Provocarea la Moeciu de Sus, în județul Brașov. Timp de 4 zile, ei au învățat, s-au distrat și au fost provocați să construiască împreună, să lucreze în echipe și să învețe despre mediu.
Pe parcursul unei drumeții montane alături de elevi, Radu Melu, managerul național al departamentul de păduri la WWF România, le-a vorbit tinerilor despre provocările cu care se confruntă pădurile și administratorii acestora din perspectiva fenomenelor climatice extreme și a consecințelor acestora.
„În prezent știm ce avem de făcut într-o pădure care nu se confruntă cu perturbări și hazarde naturale, dar nu știm ce putem face dacă au loc calamități și, ce este mai important, nu știm ce putem face pentru a reduce impactul acestora asupra pădurii.”
Radu Melu, manager național al departamentul de păduri la WWF România
Expertul WWF a explicat că nu putem opri schimbările climatice, dar putem gândi soluții care să contribuie la creșterea gradului de rezistență a pădurii în fața acestor fenomene. În acest context, Melu a prezentat proiectul ClimaFORCEE care urmărește, printre altele, să elaboreze un ghid de bune practici pentru profesioniști și să ofere unele soluții de urmat în contextul noilor provocări climatice.
Pe parcursul anului școlar, elevii și profesorii EcoProvocarea din echipele de reciclare, plantare, igienizare și târguri de economie circulară au reușit să trimită spre reciclatori peste 32.000 de kg de deșeuri, au plantat peste 7.000 de puieți, au extras din areale naturale peste 600 saci de gunoi și au dat o nouă viață unui număr de peste 4.000 de obiecte în cadrul unor evenimente restrânse de donații în comunități.