Modificările pe care Ministerul Mediului le-a anunțat în legătură cu SUMAL sunt binevenite și vor închide o serie de mici “scăpări” deja cunoscute, dar neesențiale. România ajustează însă un costum la care și-a propus oricum să renunțe, căci aceste modificări construiesc pe un sistem ineficient, care trebuie schimbat din temelii. SUMAL nu este decât un instrument electronic, iar dacă partitura nu este bună, instrumentele nu pot face diferența.
Reformele fundamentale, atât de necesare sectorului silvic, nu se pot realiza printr-un ordin de ministru, ci prin modificarea Codului Silvic, aflat acum dezbatere publică.
Context
Romania și-a asumat reconfigurarea întregului sistem de control al activităților ilegale din păduri atât prin Strategia Națională pentru Păduri 2030 (SNP30), cât și prin PNRR. Această nouă arhitectură a fost deja creionată prin SNP30 și ar trebui să fie operaționalizată prin noul Codul Silvic ca lege organică.
Din păcate, varianta supusă consultărilor publice este departe de a transpune în mod adecvat Direcțiile Strategice de Acțiune stabilite prin strategia națională pentru păduri. Rămânem cu același sistem ineficient de combatere a exploatărilor ilegale centrat pe marcarea arborilor, vânzarea lemnului pe picior și identificarea cioatelor nemarcate în 7 milioane de hectare de pădure.
Ce am fi vrut să vedem în SUMAL
- Închiderea breșelor care permit fabricarea provenienței legale a lemnului.
- Operaționalizarea amprentei digitale a transporturilor de lemn. Este vorba despre acel instrument de inteligență artificială care poate realiza o evaluare expeditivă a volumelor transportate, care poate stopa “supraîncărcarea” transporturilor si identifica unicitatea transporturilor, pentru a pune capăt transporturilor multiple ca mod de operare.
- Verificarea automatizată a transporturilor înregistrate în SUMAL. Prin monitorizările realizate am demonstrat că există un nivel semnificativ al transporturilor înregistrate în SUMAL care nu respectă în mod evident cerințele. Dar cine să le verifice, dacă sunt înregistrate anual zeci de milioane de poze?
- Conceperea unui sistem de alertare automatizat și transparent prin SUMAL.
- Suspendarea dreptului de utilizare a SUMAL și pentru operatorii sau transportatorii profesioniști care, în mod repetat, nu respectă cerințele de transparență privind încărcarea in mod corect a tuturor datelor in SUMAL.
Se impune, în mod evident, o reformă a sistemului actual de control și schimbarea focusului de la „marcarea” și paza arborilor în pădure la controlul volumelor materialelor lemnoase ce ies din pădure.