Planul Național Social pentru Climă, o oportunitate și pentru susținerea unei silviculturi apropiate de natură

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat săptămâna trecută o consultare publică privind măsurile și investițiile care pot fi incluse în Planul Național Social pentru Climă (PNSC). Scopul acesteia a fost identificarea celor mai eficiente soluții pentru sprijinirea tranziției către o economie sustenabilă și pentru protejarea categoriilor vulnerabile în fața schimbărilor climatice. Consultarea a durat însă numai cinci zile, așa că WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) solicită prelungirea perioadei astfel încât și alte părți interesate să poată contribui.

6 miliarde de euro pentru România

Pentru implementarea acestui fond, România beneficiază de o alocare bugetară din partea Uniunii Europene de 6 miliarde de euro, care va sprijini protejarea gospodăriilor și microîntreprinderilor vulnerabile, precum și a utilizatorilor de transport vulnerabili.

Implicarea WWF în procesul de consultare publică - implicații pentru sectorul forestier

WWF-România s-a implicat activ în procesul de consultare publică și a susținut ca măsurile și investițiile care vizează eficiența energetică și renovarea clădirilor să includă, cu prioritate, utilizarea materialelor naturale (cum ar fi vată bazaltică, vată minerală de sticlă, izolații pe bază de celuloză, fațade din lemn și alte materiale naturale, tâmplărie din lemn, plăci de fibră de lemn, alte materiale ecologice, în funcție de specificațiile proiectului) cu un impact redus asupra carbonului și poluării, inclusiv prin utilizarea superioară a lemnului în construcții. Mai ales în zona rurală tradițională, lemnul și nu polistirenul este cel mai potrivit material pentru renovarea clădirilor și pentru creșterea eficienței lor energetice.

Aceasta reprezintă o oportunitate pentru România de a susține în mod direct valorificarea superioară a lemnului, inovarea și antreprenoriatul local în prelucrarea lemnului în produse cu viață lungă și valoare adaugată mare, dar și de a sprijini (indirect) un sistem silvicultural apropiat de natură, bazat pe cicluri lungi de producție, pentru obținerea unor sortimente superioare de lemn.

Valorificarea superioară a lemnului – o prioritate pentru un sistem silvicultural apropiat de natură

În contextul actual al gestionării lemnului, WWF a atras atenția asupra faptului că prea puține sortimente superioare de lemn, obținute prin cicluri lungi de gospodărire a pădurilor, sunt prelucrate în produse cu durată lungă de viață și cu valoare adăugată ridicată. Principiul utilizării lemnului în cascada nu este la parametri optimi, iar bioeconomia forestieră națională nu reușește să capitalizeze pe deplin eforturile depuse în aplicarea unei silviculturi apropiate de natură.

Sprijinirea utilizării superioare a lemnului ca material pentru construcții, mobile sau tâmplărie susține practic eforturile sistemului silvicultural din România, care pune accent pe calitatea sortimentelor de lemn și nu pe cantitate, îndeplinind astfel un rol multifuncțional social, economic și de mediu al pădurilor. Stimularea utilizării lemnului în construcții dă sens principiului  utilizarii lemnului în cascadă și reduce utilizarea lemnului din silvicultură ca biomasă energetică.

Context

Fondul Social pentru Climă: un pas important în tranziția ecologică echitabilă

Uniunea Europeană (UE) a creat Fondul Social pentru Climă (FSC), destinat să sprijine măsuri suplimentare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniul construcțiilor și al transportului. Obiectivul general al FSC este de a contribui la o tranziție echitabilă din punct de vedere social către neutralitatea climatică, prin abordarea impactului social al emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădiri și transportul rutier.

Aceste măsuri vor viza în special gospodăriile și microîntreprinderile vulnerabile, dar și utilizatorii de transport vulnerabili, prin oferirea de sprijin temporar direct pentru suplimentarea veniturilor, precum și prin finanțarea de măsuri pentru:

  • Eficiența energetică
  • Renovarea clădirilor
  • Mobilitatea și transporturile cu emisii zero sau scăzute
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
  • Reducerea numărului de gospodării vulnerabile, în special a celor afectate de sărăcia energetică, a microîntreprinderilor vulnerabile și a utilizatorilor de transport vulnerabili

WWF-România participă la procesul de elaborare a PNSC prin implicarea în grupul de lucru înființat în acest sens în luna iunie 2024. Suntem interesați să reprezentăm vocea stakeholderilor care nu sunt direct implicați în procesul de elaborare a acestui plan, în special a celor din mediul rural, care se încălzesc cu lemne de foc și care sunt afectați de sărăcia energetică într-un mod disproporționat.

Scroll to Top