Soluțiile de management pentru creșterea rezilienței și rezistenței pădurilor în fața fenomenelor climatice extreme au fost principalele puncte discutate în cadrul consultării publice pe care am organizat-o luna aceasta la Brașov, în cadrul proiectului regional CLIMAFORCEE. La dezbatere au participat reprezentanți ai mediului academic, ai institutelor de cercetare, ai autorităților de mediu și de păduri, profesioniști silvici și ONG-uri de mediu.
Consultarea a avut drept punct de pornire un studiu realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, care evaluează managementul forestier actual privind schimbările climatice și care recomandă măsuri de management pentru provocările viitoare legate de fenomenele climatice extreme.
Principalele probleme identificate în cadrul studiului sunt legate de doborâturile (rupturile) de vânt și zăpadă, atacurile de ipide (gândaci de scoarță), incendiile, inundațiile (fenomenele torențiale) și ploi care îngheață.
Pentru acestea s-au discutat mai multe soluții care, chiar dacă nu promit rezultate spectaculoase, pot contribui substanțial la creșterea stabilității pădurii. O parte dintre ele se aplică deja, dar deficitar și inconstant, așa că este necesar să inovăm și să le îmbunățățim. Este cazul infrastructurii forestiere (drumuri forestiere), care trebuie dezvoltată pentru a permite intervenția rapidă în cazul unor calamități climatice, sau a lucrărilor de îngrijire în fazele tinere ale arboretelor (care nu aduc profit, dar creează stabilitate și siguranță pentru arborete).
Într-o etapă ulterioară, WWF România va folosi informațiile obținute în urma acestor discuții pentru a elabora un Ghid de bune practici pentru silvicultori. Ghidul final va cuprinde informații din mai multe regiuni deoarece proiectul CLIMAFORCEE se desfășoară în 4 țări: România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.