Dușmanii nevăzuți ai pădurilor de molid: gândacii de scoarță

Vedem tot mai des arbori uscați în păduri, căzuți victime atacurilor gândacilor de scoarță (ipide), specii de dăunători ce profită de fenomenele climatice extreme care scad rezistența copacilor și îi fac vulnerabili.

Cum atacurile de ipide apar în special după doborâturi și rupturi de vânt, zăpadă, ploi înghețate și secete îndelungate, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a demarat un proiect prin care încearcă să detecteze atacurile de ipide din timp, încă din momentul în care arborii sunt încă verzi și efectele acțiunii gândacilor de scoarță nu se văd cu ochiul liber.

Împreună cu Facultatea de Silvicultură din Cluj, am făcut o cercetare într-o zonă-pilot din comuna Valea Ierii, județul Cluj, într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Muntele Mare. Am monitorizat atacurile ipidelor atât la sol, cât și cu o dronă care a cules imagini multispectrale. Studiul, realizat în perioada aprilie – septembrie, va fi prezentat luna aceasta în cadrul unor întâlniri cu factorii interesați la Cluj Napoca și Baia Mare.

„Este un proiect pilot. Suntem încă în zona de calibrare. Rezultatele cercetării depind de capacitatea senzorilor de a detecta cât mai multe lungimi de undă din spectrul electromagnetic. Astfel, vom putea evalua dacă am putea aplica la scară mare această detectare timpurie a atacurilor de ipide sau dacă este nevoie să schimbăm protocoalele de lucru pentru a face noi calibrări.”

Context

Gândacul de scoarță, care afectează în principal molidul, provoacă pierderi economice majore și are un impact negativ asupra biodiversității forestiere. Cauzat de schimbările climatice, ne așteptăm ca în viitor să crească frecvența și severitatea focarelor epidemice generate de infestarea cu gândaci de scoarță.

Evaluările pentru depistarea stadiului de atac sunt laborioase și costisitoare, acesta putând fi observat vizual în teren doar în fazele atacurilor în roșu și gri, în timp ce pe durata etapei de atac în verde arborii par neafectați. Detectarea timpurie a focarelor în stadiul de atac în verde, când arborii conțin următoarea generație de gândaci, permite îndepărtarea selectivă a celo infestați, prevenind astfel apariția altor focare, în timp ce arborii sănătoși pot rămâne în pădure.

Pe baza datelor oficiale, atacurile de ipide au condus la tăieri de igienă de milioane de metri cubi și sute de mii de hectare au fost afectate anual în regiunea Europei Centrale si de Est. În lipsa unui sistem de teledetecție care să identifice din timp aceste atacuri, dăunătorii s-au răspândit rapid. În plus, s-au extins practicile unor tăieri de igienă (necesare în cazul unor păduri deja afectate de ipide) false, pentru a obține dreptul de a recolta mai mult lemn, uneori chiar în interiorul unor păduri de molid sănătoase.

Tehnica cercetată de WWF este deja utilizată pentru monitorizarea culturilor agricole și ar putea fi calibrată pentru investigarea dăunătorilor biologici ai pădurilor. Dacă rezultatele sunt pozitive, instrumentul ar putea furniza rezultate eficiente și ar putea fi utilizat la nivel național și chiar european.

Scroll to Top