Paduri Virgine

Păduri Virgine: Catalogul Național funcționează și este remarcat pe plan internațional

Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România, proiect inițiat si susținut în permanență de WWF, funcționează și este apreciat pozitiv de către autoritățile internaționale. Considerăm acest lucru un mare succes, având în vedere că România și-a propus să-și protejeze pădurile virgine fără să știe exact unde sunt ele de fapt.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a actualizat Catalogul, în care sunt acum incluse peste 70.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine. Numai WWF România a inclus în 2021, în mod direct, peste 3.000 de hectare în județele Caraș-Severin, Suceava și Hunedoara și a contribuit, indirect, la aproape toate suprafețele incluse în Catalog până acum.

Procesul continuă. Până acum, WWF a evaluat peste 600.000 ha de pădure și a identificat circa 65.000 ha de păduri virgine și cavsivirgine. În prezent avem 6 studii pe punctul de a fi avizate în județele Suceava și Caraș-Severin.

Catalogul Național funcționează acum, dar este nevoie ca toți cei interesați de protejarea pădurilor virgine să se implice mai mult în întregul proces. Este vorba atât despre administratorii de păduri și de arii protejate, cât și de instituții de învățământ, de cercetare sau de ONG-uri.

Acțiunile României de a-și proteja pădurile virgine și cvasivirgine sunt recunoscute și la nivel internațional. The Forest Information Billboard, un newsletter emis de United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), descrie pozitiv, la pagina 37, evoluția Catalogului Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România.

Foto: WWF România / Love for Forest