Ieri, 23 mai, Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) a Parlamentului European a votat respingerea totală a propunerii de lege privitoare la restaurarea naturii (Nature Restoration Law), depusă de Comisia Europeană. Prin acest vot, cea mai mare parte a eurodeputaților își dezamăgesc propriii susținători din rândul fermierilor, care se confruntă cu impactul fără precedent al colapsului ecosistemelor și cu cel al schimbărilor climatice. Încă o dată, aleg să ignore toate dovezile științifice care arată că, dacă vrem să asigurăm securitatea alimentară pe termen lung, trebuie să restaurăm echilibrul naturii.
De luni de zile, lobby-urile anti-natură conduc o campanie de dezinformare. Ieri, acest lucru a fost extrem de vizibil în discuții, iar rezultatul votului nu a fost surprinzător. În loc să ofere soluții pentru inundațiile și secetele devastatoare care amenință mijloacele de trai ale fermierilor și securitatea alimentară pe termen lung, Comisia AGRI a închis ochii la problemele fermierilor.
Sofie Ruysschaert, Nature Restoration Policy Officer la Birdlife Europa și Asia Centrală:
„Comisia AGRI a Parlamentului European a arătat din nou că preferă să protejeze interesele economice pe termen scurt ale unui număr mic de mari lobby-uri agricole și forestiere, în loc să asigure un viitor mai sigur pentru noi toți. Ignorând vocea cetățenilor îngrijorați, a ONG-urilor, a oamenilor de știință și a companiilor cu viziuni progresiste de a restaura de urgență natura, ei pierd această oportunitate unică și votează în favoarea celor care sunt responsabili pentru declinul naturii.”
Sabien Leemans, Senior Biodiversity Policy Officer la WWF European Policy Office
„Prin această respingere, majoritatea europarlamentarilor din Comisia AGRI îi dezamăgesc pe toți cetățenii, inclusiv pe fermieri. În momente în care Italia este devastată de inundații și Spania se confruntă cu secete severe, această negare a ceea ce se întâmplă în Europa este inacceptabilă. Știința spune clar că restaurarea naturii crește rezistența la astfel de evenimente meteorologice extreme și vine în sprijinul securității alimentare pe termen lung. Între timp, Comisia AGRI respinge propunerea legală de restaurarea a naturii! Este o atitudine total iresponsabilă care pune în pericol mijloacele de trai ale tuturor, în primul rând pe cele ale fermierilor.”
Sergiy Moroz, Policy Manager for Water and Biodiversity la Biroul European de Mediu
„Comisia pentru Agricultură a Parlamentului tocmai a aruncat la gunoi agenda UE de restaurare a naturii, ceea ce ar fi asigurat viitorul pe termen lung al agriculturii în Europa. Ei au ales de bunăvoie să submineze Pactul Verde European și angajamentele globale asumate de UE. Acum depinde de colegii lor din Comisia de Mediu să voteze o lege ambițioasă pentru restaurarea naturii, care ne poate ajuta să redresăm și să îmbunătățim ecosistemele, pentru că sunt cei mai buni aliați ai noștri în lupta cu criza biodiversității și criza climatică, inclusiv pentru a rezista în fața secetelor, inundațiilor și valurilor de căldură.”
Ioannis Agapakis, avocat pentru conservarea naturii la ClientEarth
„Agricultura nu este separată de natură – se bazează pe ea. Rezultatul de astăzi arată că AGRI fie nu a înțeles pe deplin acest lucru, fie a ales să îl ignore. Pentru ca sectorul agricol să supraviețuiască, avem nevoie de un mediu sănătos și rezistent. Eforturile făcute până în prezent sunt în mod clar insuficiente pentru a aborda dubla criză a climei și a biodiversității – iar accentual trebuie pus pe extinderea și intensificarea lor. Legea pentru restaurarea naturii este o oportunitate de a lua măsuri semnificative, dar prin respingerea ei, Comisia [AGRI] irosește această oportunitate. Respingerea de astăzi pune în pericol viitorul naturii în Uniunea Europeană și este un refuz imprudent de a proteja sectorul agricol al UE și de a-l alinia la obiectivele globale privind biodiversitatea, pe care UE le-a convenit la Montreal anul trecut.”