Am profitat din plin de vara aceasta pentru a explora cu drag și spor Colinele Transilvaniei, pentru a vorbi cu oamenii locului și a colecta o serie de inițiative civice și sustenabile care se pot adapta și replica în alte comunități.
Această colecție de experiențe reunește explicații simple și concrete pentru termeni complecși precum guvernanță sau sustenabilitate, cât și exemple de comunități la nivel național și local care au înțeles importanța lucrului împreună, în mod echitabil, alături de autorități.
Elementele care pun în funțiune și mențin o comunităte activă și sănătoasă le regăsim descrise în detaliu, iar pașii care determină procesul de implicare și responsabilizare a cetățenilor sunt și ei punctați folosind inspirație din resurse la nivel european, cât și din viața și nevoile oamenilor cu care ne-am consultat în cele 10 comunități din Podișul Hârtibaciului unde se desfășoară proiectul PACT2020.
Inițiativele au fost analizate și împărțite în trei categorii:
- Rădăcini bune – Good roots – acestea sunt la început de călătorie, par promițătoare, dar au nevoie de mai multă claritate și un ghid -partener de călătorie- care să le sprijine, să găsească resurse și să atragă sprijinul altor persoane (cu galben pe hartă).
- Înfloritoare – Blossoming. Sunt inițiativele care par promițătoare, deși nu au atins încă tot ce și-au planificat. Cooperarea și învățarea din alte exemple sunt necesare pentru a culege toate roadele (cu roz pe hartă).
- Roditoare – Bearing fruit, care au oferit rezultate concrete și de la care culegem deja roadele, ele putând fi luate drept exemplu și adaptate în alte comunități (cu verde pe hartă).
Din multele inițiative am ales 4 care contribuie la îmbunătățirea vieții în comunitate și la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Parlamentul Informal de la Viscri este un exemplu perfect care a luat naștere în 2016 cu scopul de a reuni și reprezentanta toate grupurile de interese existente în Viscri: asociația femeilor, cea agricolă, a meșterilor, a proprietarilor de cai și căruțe, a proprietarilor de pensiuni, furnizori de servicii turistice, pompieri, tineri, pensionari și reprezentanți religioși. Cei 22 de membri se reunesc și discute problemele satului, agreeze soluții și înaintează autorității locale poziția lor.
Un alt exemplu de inițiativă roditoare din Colinele Transilvaniei, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, este prezentată și în animația „Comunități sănătoase”. Vedem cum o comunitate poate prospera economic, se poate dezvolta din punct de vedere cultural și social și valorizează capitalul natural sănătos dacă există colaborare între cetățeni și se acționează împreună cu autoritatea locală. Elementele umane, naturale și economice sunt interdependente și se susțin, se hrănesc unele pe altele.
Dacă vrei să afli și despre alte inițiative din Colinele Transilvaniei, precum Viitor pentru Cincșor, Asociația Prietenii Mocăniței sau Descoperă Archita răsfoiește colecția în tihnă.
Dacă cunoști și tu exemple similare scrie-ne aici: [email protected]
Proiect derulat de Asociația WWF România în parteneriat cu Asociația Mioritics și Mihai Eminescu Trust cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a transfera către comunitățile locale din Colinele Transilvaniei cunoștințe și experiență despre sisteme de bună guvernanță, prin intermediul creării unei rețele de mentori și de lideri comunitari care va răspunde în timp real nevoilor identificate local.
Vă invităm să urmăriți activitatea proiectului, descoperiți evenimente și materiale informative pe care le vom crea împreună cu cele 10 comunități aici: www.colinele-transilvaniei.ro/pact2020
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:
Carmen Pădurean, Manager proiect PACT2020, WWF-România, [email protected], +40 730 098 100
Bianca Ștefănuț, Specialist comunicare, WWF-România, [email protected], +40 730.098.722