Pentru vara aceasta, WeWilder, o inițiativă a WWF România alături de localnicii din Armeniș, a pregătit experiențe imersive în natură, în Măgura Zimbrilor, pentru cei care vor să scape de agitația orașului. Experiențele conduse de ghizi profesioniști te poartă pe plaiuri de munte pe urmele animalelor sălbatice, cu varianta de a dormi sub cerul liber. Pentru cei în căutarea unei șederi mai confortabile, tocmai s-a deschis MuMA Hut, o căbănuță cu o priveliște uimitoare, aflată în liniștea din mijlocul unei livezi.
Măgura Zimbrilor este un areal muntos unde se plimbă zimbri liberi, în apropierea localității Armeniș din județul Caraș-Severin, iar Armenișul se află la jumătatea distanței între Caransebeș și Herculane. Prin eforturile de dezvoltare socio-economică în Armeniș, WWF România a generat WeWilder, care angrenează atât experiențele de descoperire ale naturii, cât și experiențele gastronomice și inițiativa WeWilder Campus și WeWilder Village Campus.
MuMA Hut
MuMA Hut, una din căbănuțele prototip ale WeWilder, a fost făcută de o echipă de voluntari și a fost nominalizată anul acesta la Premiul de Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe. Căsuța își propune să fie un exemplu în privința formei, funcțiunii de „cameră în livadă” și a materialelor utilizate, care sunt procurate din zonă și care revitalizează practici tradiționale. A fost folosit lemn pentru structură/închideri și șindrilă, fabricată local de nepotul unui meșter bătrân. Localnicii au asigurat masa și transportul voluntarilor, iar procesul de lucru amintește de claca de altădată. Deși își propune să ofere o experiență de izolare, căsuța este legată la curent electric și are un grup sanitar modern și duș cu apă caldă. Rezervările se pot face pe site-ul WeWilder.
Experiența Wild Roots – 30.07-02.08
Starul sezonului de vară este expediția Wild Roots, condusă de Georg Messerer, ghid specializat în natură și identificarea urmelor de animale. Georg a lucrat pentru WWF în Armeniș timp de trei ani și cunoaște zona la fel de bine ca un localnic.
Experiența urmărește imersarea completă în unatură și transformarea personală, în sensul descoperirii naturii cu ajutorul tuturor simțurilor. Organizatorii lucrează alături de localnici pentru a oferi oaspeților un meniu în mare parte vegetarian și cu produse locale, în spiritul unui consum responsabil cu resursele naturale.
Tot în ideea de sustenabilitate, Wild Roots va urmări să fie „zero plastic”, adică participanții la expediție nu vor genera plastic de unică folosință. Mare parte din veniturile generate sunt destinate comunității locale prin serviciile angrenate și pentru dezvoltarea experiențelor WeWilder și a conservării naturii sălbatice.
Turiștii vor dormi în corturi confortabile de safari, iar transportul va fi asigurat tot de localnici. Din experiență face parte o plimbare de noapte și o zi la zimbri, unde ghid va fi rangerul Matei Miculescu.
Wild Roots se adresează celor care vor să vadă natura cu alți ochi și care se simt confortabil să meargă cel puțin 4 ore într-o zonă muntoasă.
Experiența Wilderness Trail – 27. 08 – 31.08
Wilderness Trail este pentru cei care vor să meargă la nivelul următor și presupune două nopți în care participanții dorm sub cerul liber, cu un bivuac împotriva umezelii și un sac de dormit. Aceștia vor avea la ei un rucsac cât mai ușor, în care vor duce minimul necesar, precum și hrana necesară pentru trei zile.
Este o ocazie perfectă de a uita de electricitate, telefoane mobile și emailuri și de imersare în zona de resălbăticire a zimbrilor. Pentru o noapte, grupul va petrece o noapte agreabilă la o cabană, pentru a întregi experiența.
Grupul este limitat la 6 persoane, pentru a avea un impact minim asupra mediului și o calitate crescută a experienței pentru participanți.
Filosofia experienței este că participanții nu vor lua din natura altceva decât imagini și amintiri și nu vor lăsa în urmă altceva decât urmele pașilor. Ghidul Georg Messerer se va asigura că toți membrii grupului se simt confortabil și că sunt conștienți de regulile de etică în privința naturii.
În afara excursiilor organizate, Armenișul este un loc unde turiștii își pot trag sufletul în timpul unui week-end prelungit sau chiar a unei vacanțe de o săptămână. Aceștia pot rezerva o casă țărănească sau dormi în cadrul unei experiențe la zimbri în corturile de safari. Zona este propice excursiilor bicicleta pentru că aici sunt amenajate câteva trasee de MTB. Experiențele gastronomice pun în valoare ingredientele locale, iar vegetarienii se simt și ei în largul lor.
Despre repopularea zonei cu zimbri
Zimbrii au fost aduși de WWF împreună cu organizația Rewilding Europe (rewildingeurope.com) în 2014 în Armeniș sub umbrela unei inițiative multianuale, numită „resălbaticire”. Acest proces presupune introducerea unor exemplare dintr-o anumită specie într-un areal şi eliberarerea cu speranța că vor forma o populație viabilă. Zimbrii fac parte dintr-o specie „umbrelă” pentru că stimulează biodiversitatea.
Inițiativa umbrelă WeWilder își propune să ajute comunitățile locale să treacă de la un model economic bazat pe utilizarea resurselor naturale ca materie primă, la unul care pune accent pe valoarea adăugată resurselor naturale prin dezvoltarea socio-economică prin servicii de eco-turism.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:
Oana Mondoc, Coodonator WeWilder, Specialist Inovație și Dezvoltare Comunitară WWF, [email protected], 0721819595
Alina Floroi, Specialist Comunicare și Facilitare WeWilder, [email protected], 0722 619 960