Între 16 și 20 ianuarie 2023, sub tema „Cooperarea într-o lume fragmentată”, întâlnirea anuală a World Economic Forum reunește peste 2.500 de lideri într-un moment crucial pentru lume.
World Economic Forum este singura adunare anuală care reunește liderii societății globale. Șefii și membrii a peste 100 de guverne, directorii executivi ai celor mai importante 1.000 de companii din lume, liderii organizațiilor internaționale și ai organizațiilor neguvernamentale relevante, lideri din diverse domenii se reunesc în fiecare an pentru a defini prioritățile și a contura agendele economiilor globale și regionale.
WWF LA DAVOS 2023
Planeta noastră este sub cod roșu. Modul în care producem și consumăm în prezent cauzează o pierdere catastrofală a naturii și împinge sistemele naturale de care oamenii și companiile depind spre prăpastie. Protejarea și refacerea naturii este fundamentală pentru prosperitatea economică, dezvoltarea durabilă și adresarea crizei climatice.
La sfârșitul anului 2022, peste 190 de țări au adoptat un acord istoric pentru a inversa pierderea biodiversității până în 2030. Cadrul global pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal este lumina călăuzitoare pe care toți trebuie să o urmăm, pentru binele oamenilor și al planetei. La Davos, WWF face apel la liderii guvernamentali și de afaceri să arate că se angajează la punerea în aplicare a acestui acord în acest deceniu.
O LUME ECHITABILĂ, PRIETENOASĂ CU NATURA, CU ZERO EMISII
Știința ne arată că inversarea pierderii biodiversității este vitală pentru a limita creșterea temperaturii medii globale cu +1,5 °C și pentru a evita criză climatică galopantă. De asemenea, aceasta joacă un rol important în creșterea rezistenței celor mai vulnerabile specii efectele schimbărilor climatice, contribuind în același timp la reducerea riscului de pandemii viitoare.
Trebui să facem mai mult și mai repede. Degradarea naturii se accelerează și, pe măsură ce pierdem natura, pierdem unul dintre cele mai valoroase atuuri pe care le avem pentru a menține o planetă sănătoasă și oameni sănătoși.
Net zero nu este suficient. Trebuie, de asemenea, să construim o societate prietenoasă cu natură. Inversarea pierderii biodiversității pentru a fi „nature positive” până în 2030 este esențială pentru a asigura o lume sustenabilă și rezilientă pentru toți. Este nevoie de acțiuni imediate și de fonduri pentru a atinge acest obiectiv global.
MEDIUL DE AFACERI ARE UN ROL ESENȚIAL ÎN INVERSAREA TENDINȚEI DE PIERDERE A NATURII
- Angajamentul față de natură
Companiile se pot angaja să protejeze, să restaureze și să investească în natură, inclusiv prin intermediul obiectivelor bazate pe știință (SBT) pentru climă, prin intermediul inițiativei Science Based Targets (SBTi), și prin pregătirea stabilirii de SBT pentru alte sisteme naturale prin intermediul rețelei Science Based Targets Network (SBTN)
- Acționează pentru protejarea biodiversității
Companiile își respectă angajamentele de protejare a naturii și a sistemelor naturale din zonele în care își desfășoară activitatea sau din care se aprovizionează cu produse de bază, cum ar fi lemnul sau uleiul de palmier, prin utilizarea unor instrumente și abordări precum Cadrul de responsabilitate și prin investiții în soluții bazate pe natură pentru a minimiza impactul asupra mediului, pentru a stopa degradarea terenurilor și defrișările și pentru a spori rezistența lanțului de aprovizionare.
Instituțiile financiare pot încorpora riscurile legate de climă și de natură în procesul de luare a deciziilor financiare și pot extinde investițiile în activități net zero și în activități prietenoase cu natura, inclusiv prin adoptarea cadrului Task Force on Climate-related Financial Disclosures pentru gestionarea riscurilor climatice și prin sprijinirea Task Force on Nature-related Financial Disclosures pentru gestionarea riscurilor legate de natură. Proprietarii de active se pot alătura altor investitori instituționali importanți în cadrul Alianței proprietarilor de active Net-Zero.
- Militează pentru natură
Mediul de afaceri și cel financiar pot face o pledoarie în favoarea naturii și pot influența factorii de decizie în cadrul forumurilor cheie din domeniul afacerilor, finanțelor și politicilor, alăturându-se coaliției Business for Nature, susținând recomandările sale și solicitând un nou acord pentru natură și oameni care să pună natura pe calea refacerii până în 2030.
RAPORTUL GLOBAL DE RISC PENTRU 2023 PLASEAZĂ, DIN NOU, RISCURILE DE MEDIU ÎN TOP 10
În următorii 2 ani, primele 3 riscuri sunt:
- Criza cu costul vieții
- Dezastrele naturale și fenomenele meteorologice extreme
- Confruntarea geo-economică
În următorii 10 ani, primele 3 riscuri sunt:
- Eșecul atenuării efectelor schimbărilor climatice
- Eșecul adaptării la schimbările climatice
- Dezastrele naturale și fenomenele meteorologice extreme
Raportul complet poate fi citit aici.