craiasca__copyright_dan_dinu

Ziua Mediului – premierea iubitorilor şi distrugătorilor mediului din România

Joi, 5 iunie, şase ONG-uri de mediu au organizat un eveniment special cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului. Politicieni, personalităţi şi jurnalişti au fost recompensaţi pentru activitatea desfăşurată în slujba mediului. Şi cei care au pus umărul la distrugerea mediului au primit premii, dar de admonestare, în speranţa că vor realiza importanţa mediului şi a conservării acestuia.

Printr-un eveniment organizat la Green Hours, Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta”, Copacul de Hârtie, EcoAssist, TERRA Mileniul III, Greenpeace şi WWF au sărbătorit Ziua Mediului prin muncă în folosul mediului. În cadrul activităţilor desfăşurate de cele şase organizaţii până acum, acestea i-au văzut în acţiune pe cei care sunt preocupaţi de mediu, dar şi pe cei care fac tot posibilul să-l distrugă.

Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korodi Attila, europarlamentarii Daciana Sârbu şi Magor Imre Csibi, senatorii Peter Eckstein Kovacs şi Gheorghe Funar, Gheorghe Ştefan, preşedinte Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, sunt câştigătorii din acest an. Ei au primit premiile „Verde Împărat”, „Verde pur-sânge”, „Una cu natura”, „România fără cianuri” şi „Peştisorul de aur” pentru contribuţia adusă la protecţia mediului, fiecare prin acţiuni mai mici sau mai mari.

De cealaltă parte, perdanţii premiaţi sunt Verestoy Attila, Relu Fenechiu şi Dan Cârlan, Varujan Vosganian, Tiberiu Aurelian Prodan pentru contribuţia adusă la tăierea pădurilor României („Drujba de aur”), blocarea sau amendarea legii spaţiilor verzi („Aventuri în epoca de piatră”), nepromovarea eficienţei energetice şi a surselor regenerabile de energie („Ultimul stinge lumina”) şi legiferarea vânătorii în arii protejate şi Delta Dunării („Alice în Ţara Minunilor”).

Tot în categoria iubitorilor naturii au intrat şi jurnaliştii care prin activitatea lor au promovat mediul şi protecţia lui: Adevărul Verde (premiul „Verde mare de tipar”), campania „Marea defrişare a postului ProTV (premiul „Pomul cunoaşterii”), revista TABU (premiul „Aruncă poluarea din trend”), site-ul EcoMagazin.ro (premiul „Micul Print”) şi Dan Stoica, realizatorul emisiunii „Planeta Radio” de la Radio România Cultural” (premiul „Zbor în bătaia frecvenţei”).

Au mai fost prezenţi la Ziua Mediului Dan Bittman, Florin Chilian, Gianina Corondan, Zoltan Andras (Sarmalele Reci), Zoli Toth (Sistem) care s-au implicat în susţinerea unor campanii de mediu, reprezentanţi ai numeroase ONG-uri de mediu şi iubitori ai naturii.

Acest eveniment se doreşte a fi realizat şi pe viitor, astfel încercând să se încurajeze deciziile potrivite pentru protecţia mediului şi să se descurajeze acţiunile care pot atrage după ele distrugerea mediului.

Tot în spiritul protecţiei mediului, evenimentul celor şase organizaţii s-a alăturat iniţiativei Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile care a organizat campania naţională „Stinge lumina”. Scopul acestei iniţiative a Ministerului Mediului a fost reducerea consumului de energie, încurajarea utilizării becurilor economice şi reciclării surselor de iluminat

Costel Popa, directorul Asociaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta”, a declarat: „Premiile pe care le dăm sunt simbolice, dar sperăm să aibă efecte materiale: acţiunile noastre şi mai ales ale oamenilor politici să fie mai puţin distructive faţă de mediu, să fim mai atenţi faţă de spaţiile verzi, să o lasăm mai moale cu tăierea pădurilor, să uităm de vânătoare în zonele protejate, să avem grijă unde şi cum aruncăm gunoiul!”.

Claudia Catană, coordonatorul proiectului „Copacul de Hârtie”, a declarat: „În vremurile în care omul îşi salvează (sau nu) planeta, premiile noastre îi recompensează pe cei care pun în practică zicala „omul sfinţeşte locul” şi îi admonestează pe cei care se călăuzesc în viaţă după principiul „după mine potopul”. Sperăm ca pe viitor să avem de dat numai premii pentru fapte bune!”.

Dana Carataş, Coordonator Comunicare, WWF, a declarat :„Problemele de mediu din România se înmulţesc odată cu dezvoltarea economică haotică şi cu implementarea acelor decizii care consideră protecţia mediului un aspect de importanţă secundară. Promovarea unei legislaţii care să promoveze conservarea naturii şi aplicarea ei fermă pot contribui la stoparea degradării mediului şi a calităţii vieţii. Acţiunile şi iniţiativele premianţilor din această seară demonstrează acest lucru”.

Claudia Jianu, manager de proiect TERRA Mileniul III, a declarat: „Ne-am adunat cu mic cu mare să marcăm şi să celebrăm mediul nostru cel de toate zilele. Este o bună ocazie pentru ca aleşii noştri, fie de la nivel local, dar şi de la cel central, să îşi dea seama că şi problemele de mediu sunt demne de consideraţia dânşilor, căci împreună contribuim la apariţia lor, problemele de mediu nu apar peste noapte şi nici nu le fabricăm noi cei cu preocupări mai „verzi”. Ele există şi este nevoie să ne unim eforturile pentru a le mai reduce. Cred că în timp, am demonstrat că mişcarea de mediu din România este cât se poate de vie şi poate fi o forţă motrice pentru promovarea/susţinerea unor proiecte legislative (precum iniţiativa anti-cianură), dar şi pentru avertizarea asupra unor proiecte de investiţii periculoase pentru natură şi societatea românească (proiectul Roşia Montană, canalul Bâstroe, autostrada Braşov-Borş etc.). Eu aş îndemna însă ca astfel de momente de meditaţie să existe în fiecare zi din cele 365 ale anului, nu numai azi”.

Scroll to Top