37 de oraşe din România vor stinge luminile mâine seara, alăturându-se campaniei Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie. Clădiri proeminente, monumente şi sedii de instituţii şi companii din toată ţară vor stinge luminile în mod simbolic timp de o oră, de la 20:30 la 21:30. La Bucureşti, Preşedinta Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, alături de Directorul WWF România, Luminiţa Tănasie, vor stinge luminile interioare şi exterioare ale Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari clădiri din lume. În toate colţurile ţării se pregătesc evenimente speciale şi sute de oameni trimit mesaje postate pe platforma de comunicare a campaniei, site-ul www.earth-hour.ro
Pe 27 martie, Bucureştiul se va afla din nou pe harta marilor oraşe care vor sărbători Earth Hour. Clădirile proeminente din oraş se vor cufunda în întuneric pentru o oră, alăturându-se celor câteva sute de monumente şi clădiri celebre din lume care vor stinge, la rândul lor, lumina, în mod simbolic. Ateneul Român, Opera Română, Teatrul Național Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, dar şi Palatul Parlamentului, cel mai mare sediu de parlament din lume, sunt doar câteva dintre clădirile din Bucureşti care se vor stinge sâmbătă seara, timp de o oră.
Ca şi anul trecut, WWF România, alături de Zoli Toth, ambasador Earth Hour, va invita bucureştenii să sărbătorească Ora Pământului în cadrul unui eveniment care nu va implica folosirea surselor de curent. Începând cu ora 20:15, bucureştenii sunt aşteptaţi în Parcul Izvor, unde vor putea lua parte la un spectacol cu totul special, marcat de sunet şi lumini nealimentate electric. Evenimentul va fi onorat de prezenţa Preşedintei Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, care la 20:30 fix va stinge luminile clădirii Parlamentului, alături de Directorul WWF România, Luminiţa Tănasie.
”Earth Hour este un moment de afirmarea a responsabilităţii fiecăruia dintre noi pentru felul în care alegem să trăim. Pentru impactul pe care stilul nostru de viaţă, de la marile aglomerări urbane la micile gesturi cotidiene, îl are asupra naturii şi asupra vieţii pe planetă. Stă în puterea noastră să dăm un semnal că am devenit mai constienţi de asta şi în România şi că suntem pregătiţi să ne implicăm. Schimbările climatice şi degradarea mediului nu afectează doar speciile sălbatice de pe continente îndepărtate, ele afectează calitatea vieţii noastre de fiecare zi.„ a declarat Luminiţa Tănasie, Director WWF România.
Momentul stingerii luminilor clădirii Parlamentului va marca începutul unui spectacol care va include recitaluri 100% unplugged susţinute de trupa Sistem, Mihai Mărgineanu şi Lu Cozma, dar şi o reprezentaţie de jonglerii cu foc, pusă în scenă de trupa Raja din Oradea. Spectacolul se va încheia la orele 21:30, odată cu reaprinderea luminilor la Palatul Parlamentului. În acelaşi timp, membrii Astroclubului Bucureşti vor profita de scăderea poluării luminoase rezultate în urma stingerii becurilor şi vor invita bucureştenii, începând cu 20:30, pană la miezul nopţii, să observe obiecte care în mod normal nu se văd prea uşor. Prin participarea la Earth Hour, membrii Astroclubului Bucureşti atrag atenţia asupra poluării luminoase, susţinând dreptul la noapte şi la un cer înstelat.
Inspirate de această iniţiativă, alte 36 de oraşe din România s-au alăturat mişcării Earth Hour. Mai multe primării din ţară au decis întreruperea iluminatului public şi al unor clădiri de referinţă.
Astfel, în Moldova, la Iaşi, Bacău şi Vaslui se vor stinge luminile mai multor instituţii, monumente şi clădiri emblematice din oraş. La Botoşani, pentru a marca evenimentul, Primăria va stinge luminile mai multor clădiri şi va organiza un spectacol în Piaţa Revoluţiei: un grup de copii vor cânta la lumina lumânărilor aşezate în forma numărului 60, simbolul evenimentului. La Vatra Dornei, la iniţiativa unor instituţii de învăţământ, Primăria va stinge luminile în centrul oraşului, ceea ce va permite formarea unui 60 din lumânări purtate de câteva zeci de copii.
La malul Mării Negre, la Constanţa, se vor stinge luminile la Primărie, Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, Sala Sporturilor şi Palatul Copiilor. La Tulcea, între orele 18:30 şi 22:00, va loc un spectacol nocturn de muzica, dans şi poezie în Piaţa Civică. Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion vor organiza o sesiune de observaţii astronomice în faţa Palatului Copiilor, oferind explicaţii despre corpurile cereşti şi despre poluarea luminoasă.
În Transilvania, Baia Mare a anunţat ca luminile se vor stinge la o serie de obiective importante ale oraşului, printre care şi Teatrul Municipal, Turnul Ştefan şi Biserica Sf. Treime. Tot pe 27 martie, între orele 20:30 şi 21:30, iluminatul public din zona pietonală “Liviu Rebreanu” din centrul istoric al municipiului Bistriţa va fi întrerupt, astfel că simbolul oraşului, Biserica Evanghelică, dar şi Primăria se vor afla în întuneric. Pe lista oraşelor transilvănene ce au anunţat stingerea luminilor pe 27 martie se mai află Braşov, Cluj-Napoca, Deva, Satu Mare, Turda, Zalău şi Aiud.
Râmnicu Vâlcea, primul oraş din România care a confirmat în mod oficial anul acesta participarea la evenimentul Earth Hour a hotărât că peste 30 de instituţii publice şi comerciale din oraş vor stinge luminile timp de o oră. Urmând exemplul reşedinţei de judeţ, şi alte localităţi din Vâlcea precum Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti şi Horezu au anunţat stingerea iluminatului public. La Giurgiu, Ploieşti şi Mizil oficialii au anunţat că vor lua parte la această acţiune alături de instituţiile subordonate Consiliului Local şi Primăriei.
În partea de vest a României, la Timişoara, municipalitatea va întrerupe iluminatul instituţiilior publice şi va promova ideea stingerii luminilor în rândul instituţiilor private, încurajând, totodată, cetăţenii, sa repete gestul în locuinţele lor. Ora Pământului va fi şi prilejul organizarii, de către Observatorul Astronomic Timişoara, a evenimentului Sidewalk Astronomy 2010 (Astronomia de trotuar 2010). Mai mult, Teatrul Studenţesc Thespis din Timişoara sărbătoreşte şi în acest an Ora Pământului, incluzând în suita manifestărilor teatrale prilejuite de Ziua Internaţională a Teatrului, un spectacol-lectură şi cină la lumina lumânărilor. La Reşiţa Asociaţia Euroland Banat plănuieşte un „marş al lumânărilor„ în centrul oraşului, la care vor lua parte sute de elevi şi studenţi.
Anul acesta 120 ţări şi-au anunţat deja participarea la Earth Hour.
Parteneri în campania Earth Hour România 2010 sunt: ARCUB/Primăria Municipiului Bucureşti, Ambasada britanică la București, British Council, Astroclubul Bucureşti, Ogilvy&Mather România, Coca Cola (Sponsor principal), Elevate, Star Management, Recolamp, Mai Mult Verde, Asociaţia Greenitiative şi Organizaţia LEAP.
Parteneri media : TVR, Europa FM, Jurnalul Naţional, Hotnews, Euractiv, Zile şi Nopţi, UTV, Trilulilu, Terra Magazin, Bio Planet şi Verdecrud Media.
Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie
Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.
În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. Construcţii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square au rămas în întuneric. Celebrităţi din lumea filmului, a muzicii şi a artei s-au alăturat iniţiativei WWF.
În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.
Earth Hour în România
În 2009 România a participat pentru prima oară la campania globală în calitate de ţară oficială Earth Hour, la inițiativa WWF, organizaţia care coordonează de 4 ani campania globală.
Pe 28 martie, între 20:30 şi 21:30, 2 milioane de români au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic Naţional. În total, 15 oraşe au susţinut şi au promovat campania, în calitate de Oraşe Oficiale Earth Hour.
La Bucureşti au stins luminile: Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Teatrul Naţional Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Muzeul Naţional de Artă, Opera Romană, Hotelul Intercontinental şi Magazinul Cocor. În Piaţa Constituţiei, sute de susţinători şi voluntari WWF au format, cu lumânări, numărul 60, simbolul evenimentului. Trupa Sistem a susţinut un concert 100% unplugged, iar Astroclubul Bucureşti le-a arătat bucureştenilor corpuri cereşti a căror vizibilitate este foarte redusă de obicei din cauza poluării luminoase din Capitală.
Evenimente similare s-au organizat şi în celelalte oraşe partenere în campanie.
Peste 30 de companii au contribuit la succesul campaniei, comunicând mesajul Earth Hour către angajaţii şi clienţii lor şi întrerupând iluminatul la sediile din Bucureşti şi din ţară.
În luna septembrie 2009 campania Earth Hour România a primit distincţia Golden Award for Excellence, în cadrul PR Award.
Note pentru editori
Cele 37 de oraşe care au confirmat, până acum, participarea la Earth Hour 2010, sunt: Bucureşti, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Băile Tuşnad, Bistrita, Botoşani, Brăila, Braşov, Buftea, Calafat, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Focşani, Giurgiu, Horezu, Iaşi, Miercurea Ciuc, Mizil, Panciu, Piatra Neamţ, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Turda, Vatra Dornei, Vaslui şi Zalău.
Mai multe detalii despre campania Earth Hour România puteţi citi pe site-ul www.earth-hour.ro
Pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi pagina www.earthhour.org