Pe 17 mai, cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, va fi readus în Munții Țarcu (Carpații Meridionali), după 200 de ani de la dispariție. Aproximativ 20 exemplare de zimbru (Bison bonasus) vor fi aduse din diferite centre de reproducere din Europa. Peste vară, alte 10 exemplare li se vor alătura în aceeași zonă, care va fi supusă unui proces de resălbăticire. Este cel mai mare transport și cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa.
Noutatea
Rewilding Europe și WWF-România au inițiat procesul de reintroducere bazându-se pe o abordare cu totul nouă: în următorii 10 ani Rewilding Europe va elibera în sălbăticie un număr considerabil de zimbri, cu regularitate, în mai multe zone din Carpații Meridionali. Odată eliberați, zimbrii nu vor mai fi hrăniți, ci vor face parte din procesele naturale și ecosistemele din zonă. Astfel, vor contribui la modelarea peisajelor naturale și la menținerea stării lor favorabile.
La început, zimbrii vor sta într-o zonă de aclimatizare de aproximativ 15 hectare. Apoi vor avea acces la o zonă de semi-libertate, de 160 de hectare. Aici se vor putea adapta la mediul sălbatic și vor învăța să supraviețuiească în natură, grupându-se într-o cireadă- forma tipică de organizare a zimbrilor. În toamna acestui an vor avea acces dincolo de zona împrejmuită și vor deveni primii zimbri care trăiesc în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul 18 încoace.
Locul unde zimbrii vor fi eliberați face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu, o zonă sălbatică ce se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare.
Ce vrem? Să protejăm valorile naturale în zonele cele mai sălbatice din Carpații Meridionali sau să le recuperăm, acolo unde s-au pierdut. Prin implicarea comunității locale în activități concrete de protejare a naturii, prin stimularea dezvoltării lor în armonie cu natura și creșterea mândriei locale fără să pierdem modul de viață tradițional și valorilor locale, conservarea naturii capătă un sens nou, spune Adrian Hăgătiș, manager de proiect.
Oportunitatea
De la bun început, când vor sta în țarcul de aclimatizare și în zona de resălbăticire, zimbrii vor fi promovați ca o atracție turistică, ceea ce ar putea crea oportunități economice pentru comunitățile locale. În Armeniș, comuna din imediata vecinătate, va exista un Centru de vizitare a zimbrilor, care va găzdui materiale informative și activități dedicate mediului înconjurător.
În ultimele luni, echipa Rewilding Europe și WWF a lucrat îndeaproape cu comunitatea locală din Armeniș și din împrejurimi, implicând antreprenori locali, direcții silvice, asociații de vânătoare și tur-operatori. Dar sprijinul cel mai mare a venit din partea Primăriei Armeniș, care nu numai a acceptat reintroducerea zimbrilor, ci a oferit aproximativ 75 de hectare din suprafața de pășuni comunale, pentru țarcul zimbrilor. Direcția silvică Caraș-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispoziția proiectului alte aproximativ 80 de hectare.
Câțiva localnici au fost deja angajați și inițiați pentru rolurile de rangeri și ghizi. Toată comunitatea din Armeniș așteaptă venirea zimbrilor, de pe 17 mai, ca pe o sărbătoare.
O familie cu 500 de zimbri
Obiectivul proiectului este crearea unei populații de cel puțin 500 de zimbri care vor trăi în sălbăticie în Carpații Meridionali, până în anul 2025. Vorbim de 1.4 milioane de hectare de munți și văi care se întind în partea de sud a lanțului carpatic.
Dincolo de Munții Țarcu, inițiativa Rewilding Europe vizează cinci populații de cel puțin 100 de exemplare, în alte câteva zone din Europa. Planul este ca în 2015 o a doua eliberare să aibă loc în apropierea satului Poieni, de lângă Hațeg. Creșterea numărului zimbrilor e importantă nu doar pentru supraviețuirea speciei, ci pentru întregul ecosistem și pentru conservarea biodiversității. Ecosistemele au nevoie de procese naturale precum păscutul, pe care animalele domestice nu îl acoperă suficient, din cauza scăderii numărului lor, înregistrate în ultimii ani. În plus, comunitățile locale au de câștigat, prin faptul că zimbrii atrag dezvoltarea sectorului turistic.
Mai rar decât rinocerul negru
Zimbrul a fost mereu un animal impresionant, legendar, venerat. Românii îl știu mai ales din legende, povești, sau stema Moldovei. Ultima redută a zimbrilor a fost în Carpați, înainte să dispară definitiv, în 1790. Azi România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania. În România, o altă „familie” de zimbri trăiește în Parcul Natural Vânători Neamț.
În lume trăiesc 5.046 zimbri (cifra din ianuarie 2014), dar numai 3,403 sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate. Zimbrul e astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru.
Armeniș, comuna zimbrilor
Zimbrul sau bizonul European este o specie simbol și esențială pentru ecosistemele de pe continent. Este un animal emblematic pentru fenomenul de „resălbăticire” a Europei și pentru conservarea biodiversității, iar la nivel local poate fi o oportunitate uriașă de a schimba viața unei comunități. Zimbrul poate deveni simbolul regiunii Munții Țarcu și o poate așeza pe harta lumii drept una dintre cele mai atractive destinații pentru iubitorii de natură și pasionații de mediul sălbatic. Armeniș ar putea fi primul „sat al zimbrilor” din Europa.
Loteria Olandei, Loteria suedeză și Liberty Wildlife Fund sunt sponsorii din spatele acestei acțiuni de amploare. Zimbrii care vor fi aduși la Armeniș provin din Suedia, Germania, Italia, Belgia, Elveția și România (rezervația de la Hațeg). Câteva dintre rezervațiile din care provin zimbrii au donat exemplarele și chiar au plătit costurile de transport până în România. Dintre zimbrii care vor sosi la Armeniș pe 17 mai, 3 își vor continua călătoria până la Vânători Neamț, fiind donați Parcului Natural pentru programul propriu de repopulare cu zimbri.
Pentru mai multe informații despre inițiativa Rewilding Europe și proiectul din Carpații Meridionali accesați website-ul dedicat și pagina de Facebook.
Fotografii și alte materiale pot fi descărcate gratuit de aici.