pelicani-delta-dunarii-1920x1080

WWF inaugurează un observator turistic la Confluenţa Olt-Dunăre

Cu câteva zile înainte de Ziua Dunării, WWF-România în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Olt și cu sprijinul comunităților locale inaugurează astăzi prima infrastructură turistică de la Confluența Olt-Dunăre, zonă desemnată recent sit Ramsar de importanță globală.

Infrastructura a fost construită pe terasa Dunării Inferioare, în zona Bălții Geraiului din județul Olt. Balta Geraiului este una dintre cele mai importante zone de acțiune pentru WWF-România. În urmă cu 2 ani aici au început o serie de lucrări de reconstrucție ecologică, în urma cărora au fost renaturate peste 950 ha de luncă a Dunării, secate în perioada comunismului.

Infrastructura turistică le oferă turiștilor și iubitorilor de natură posibilitatea să vadă zona reconstruită, să observe în tihnă speciile de păsări și mamifere care trăiesc în apropiere. Fiind o zonă frecventată de către turiști, construcția unui astfel de observator își propune să reducă la minim deranjul în rândul păsărilor cuibăritoare în zonă. Această infrastructură face parte dintr-un vis mai mare al nostru, acela de a muta traseul cicloturistic european din drumul național pe terasa Dunării”,  a declarat Cristian Tetelea, coordonator proiecte Bazinul Dunării WWF-România.

Rezultatul de astăzi face parte din proiectul LIFE + „Conservarea Transfrontalieră a cormoranului mic şi raţei roşii în zone cheie din România şi Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi (Green Boders). În cei 4 ani de implementare, proiectul și-a propus să asigure cadrul necesar pentru conservarea transfrontalieră a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunării, în România şi Bulgaria. Astfel, au fost îmbunătăţite zonele de reproducere ale raţei roşii şi ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european.

WWF-România susține cicloturismul și dezvoltarea durabilă a comunităților locale

Începând cu această săptămână, timp de două săptămâni peste 30 de voluntari vor investiga trasee de cicloturism din 7 județe de-a lungul malului românesc al Dunării, în cadrul unei inițiative a Asociației ROI și Cycling Romania, susținută de către WWF-România. Turul Dunării își propune parcurgerea pe două roți a peste 5000 de km și colectarea unor informații relevante din fiecare zonă, pentru realizarea unui traseu cicloturistic complet ce va fi disponibil pe un portal dedicat, atât în limba română, cât și în limba engleză.

Scroll to Top