Soluția de conviețuire om-urs de la Băile Tușnad își dovedește viabilitatea

Propus în forma actuală și implementat de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în parteneriat cu autoritățile locale, Proiectul Pilot de la Băile Tușnad ”Siguranță pentru oameni – protecție pentru urși” se dovedește o soluție de succes la provocările pe care cetățenii localităților din zone cu densități mari de urs brun le pot întâmpina.

 

Aceasta a fost concluzia întâlnirii de săptămâna trecută de la la Băile Tușnad, la care au participat factori implicați în proiect, reprezentanți ai autorităților și ai presei.

Prezent la această întâlnire, Butyka Zsolt, primarul localității, a vorbit despre rezultatele vizibile ale acțiunilor ce s-au implementat aici, dând exemplul scăderii dramatice a mesajelor Ro-Alert – de la 220 de mesaje în 2021, la doar opt în 2023.

WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a făcut aici investiții totale de 45.000 de euro, parte din acești bani au fost strânși în cadrul campaniei Luna Urșilor, demarată în noiembrie 2022 și direcționați către achiziționarea de echipamente de monitorizare a urșilor cu tendință de habituare (colare GPS și video, camera trap – camere cu senzori de mișcare), echipamente pentru echipele de intervenție (bodycam, echipamente de comunicație), în testarea unor pubele speciale anti-urs și în finanțarea unui studiu ce urmărește să afle date despre fenomenul habituării urșilor, studiu ce va sta la baza elaborării unui ghid pentru toți cei interesați să replice soluția de la Băile Tușnad.

”Aceste rezultate ce ne dau motive de optimism se datorează colaborării și implicării tuturor factorilor interesați în această problemă” – a declarat Cristian-Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură). ”Noi ne-am implicat pe deplin în transformarea celui mai mic oraș din România în primul oraș bear-smart din Europa și un model pentru toate localitățile cu densități mari de urs, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Deja în Argeș se dorește replicarea acestui model, dar și în Slovacia” a continuat Cristian-Remus Papp.

De asemenea, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) s-a implicat în organizarea festivalului TusnadEcoBearFest și a conferinței internaționale TusnadEcoBearConf ce au transformat toamna trecută micul oraș într-un centru de atracție deopotrivă pentru publicul larg și pentru specialiști interesați de o abordare integrată a provocărilor coexistenței cu urșii. Cu această ocazie, la Băile Tușnad, urșii bruni au reușit să aducă la aceeași masă specialiști și diferențe de opinii, în cadrul unei mese rotunde la care au participat factori cheie în înțelegerea și gestionarea situației urșilor și a conflictelor om-urs: reprezentanți ai mediului academic, ai clasei politice, ai specialiștilor din teren, ai autorităților locale și ai societății civile, care au abordat aspecte fierbinți ale acestei problematici. 

”Suntem pe drumul cel bun la Băile Tușnad, iar succesul acestui demers se datorează înțelegerii necesității unei abordări integrate a acestei problematici complexe. E nevoie ca toți factorii-cheie implicați în problema provocărilor conviețuirii om-urs să conlucreze la conturarea unei soluții care să asigure nu doar o rezolvare imediată a unui conflict sau a unei situații punctuale, ci un proces de conlucrare și co-creare a unui cadru pentru o constantă colaborare a tuturor factorilor implicați” a afirmat, în încheiere, Cristian Remus Papp.

Concluzia optimistă, la finalul acestei întâlniri, ne dă tuturor speranțe: conviețuirea este posibilă, dacă toți cei implicați se așează periodic la masa discuțiilor, împărtășesc experiențe și creează cadrul necesar unei colaborări care să ducă la o gestionare înțeleaptă a problemelor și provocărilor legate de coexistența om-urs, astfel încât generațiile prezente și viitoare să se bucure, în siguranță, de o natură sănătoasă, diversă și bogată.

 

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Cristian-Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură),  [email protected], +40745.891.929

Diana Iancu, Manager de comunicare pentru conservarea speciilor sălbatice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), [email protected],  +40757.176.467

Scroll to Top