[UPDATE]
La începutul lunii mai a.c., Curtea Constituțională a României (CCR) a respins obiecția de neconstituționalitate cu care a fost sesizată de partidele din opoziție, decizia CCR fiind în faza de redactare. Solicităm încă o dată Președintelui României să nu promulge legea, iar de această data cu mențiunea de o trimite spre reexaminare Parlamentului, având printre motivații lipsa studiului de impact a inițiativei legislative, care alături de ambiguitatea textului propus și celelalte motive arătate în documentul nostru de poziție din 6 aprilie, vor determina o interpretare și o aplicare abuzivă, cu consecințe iremediabile pentru conservarea biodiversității.”
–
În data de 4 aprilie a.c., Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege1 care modifică suprafaţa ariilor naturale protejate pentru exploatările miniere, iniţiativă care reprezintă un pericol pentru conservarea şi utilizarea durabilă a patrimoniului natural, obiectiv de interes public major2 pentru România, astfel cum atrăgeam atenţia acum o lună3. Revenim pentru a trage încă un semnal de alarmă asupra acestei iniţiative, printr-o nouă adresă.
Ariile naturale protejate ocupă aproximativ un sfert din teritoriul ţării, astfel că se impune realizarea unui studiu de impact al iniţiativei legislative.
Faptul că generalitatea textului propus va duce la scoaterea din regim de protecţie a unor suprafeţe declarate sit Natura 2000, protejate la nivel european, duce la încălcarea unor angajamente și obligații europene pe care România şi le-a asumat.
Considerând că resursele minerale sunt exclusiv proprietate publică şi aparţin statului român, şi pe cale de consecinţă aparţin fiecărui cetăţean din România, este imperativ necesară reglementarea acestora ţinând cont de dreptul la un mediu sănătos, drept garantat prin Constituţia ţării noastre.
Acest mesaj public (vezi aici) a fost trimis Preşedintelui României, pentru a nu promulga acest act normativ în forma adoptată de Camera Deputaţilor, precum şi instituţiei Avocatului Poporului, pentru a sesiza Curtea Constituţională a României.
–
1http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16258
2 Conf. art. 1 din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice
3 https://wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?uNewsID=324257