Prietenii WWF sărbătoresc Ziua Internaţională a Zonelor Umede

În fiecare an, pe 2 februarie, Ziua Internaţională a Zonelor Umede aduce în atenţie aceste zone de importanţă vitală, care susţin existenţa a milioane de oameni, din întreaga lume. Evenimentul este un prilej pentru WWF- România, care îşi dedică o bună parte din eforturi conservării şi refacerii zonelor umede din lungul Dunării, să prezinte importanţa şi rolul acestora, în rândul diferitelor categorii de public. Astăzi, WWF lansează o aplicaţie 3D pentru înţelegerea rolului şi a funcţionării zonelor umede, anunţă implicarea în desfăşurarea Conferinţei Părţilor la Convenţia Ramsar, şi le dă întâlnire elevilor din localităţi de pe malul Dunării şi din Bucureşti.

Ziua Internaţională a Zonelor Umede este o oportunitate să ne amintim că viaţa şi activitatea oamenilor care trăiesc în apropierea apelor curgătoare depind de starea zonelor umede, esenţiale pentru: asigurarea hranei (peşte şi alte specii care pot fi capturate), purificarea apei (zonele umede filtrează şi rețin poluanţii), diminuarea efectelor secetei și a inundațiilor (luncile inundabile stochează apa atunci când nivelul fluviului crește, apoi o eliberează treptat când acesta scade, contribuind la reducerea riscului la inundații), alimentarea pânzei freatice, menţinerea fertilităţii solului.

WWF a elaborat o aplicaţie multimedia, care redă modul de funcţionare a râurilor şi a zonelor umede, într-o manieră atractivă şi uşor de utilizat de pe orice computer. Imaginile 3D şi textele explicative incluse sunt o sursă de informaţie pentru cei care îşi doresc să înţeleagă Dunărea, în tot ansamblul său.

“Odată cu diminuarea suprafeței zonelor umede prin desecări și îndiguiri, importanța lor pentru oameni și natură s-a diminuat, fiind cunoscută doar unui număr limitat de comunități care depind de bunurile și serviciile pe care astfel de zone le oferă. Aplicația WWF aduce zonele umede aproape de oameni, fiind un instrument util educației ecologice dar și exemplificării impactului măsurilor de conservare și refacere a acestora,” a declarat Cristian Tetelea, Manager de programe- Bazinul Dunării, în cadrul WWF.

Zeci de copii sărbătoresc zonele umede

De o demonstraţie a funcţionării aplicaţiei au avut parte şi 40 de liceeni reuniţi astăzi la Ambasada SUA din Bucureşti, pentru a sărbători, împreună cu specialiştii WWF şi reprezentanţii Ambasadei, Ziua Internaţională a Zonelor Umede. La evenimentul organizat în incinta ambasadei au participat Ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein, Directorul WWF- România, Magor Csibi şi Managerul de programe în bazinul Dunării din cadrul WWF, Cristian Tetelea. După o prezentare a specificului zonelor umede din România şi a principalelor ameninţări cu care se confruntă acestea, Cristian Tetelea i-a provocat pe tineri să dezbată şi să găsească soluţii pentru aceste provocări.

De asemenea, pe malul Dunării, la Gârcov, Giuvărăşti şi Islaz, WWF a redeschis porţile Clubului Cormoranului, în cadrul proiectului Life+ „Conservarea Transfrontieră a cormoranului mic şi raţei roşii în zone cheie din România şi Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi (Green Borders), demarat în ianuarie 2009. Copiii au fost premiaţi pentru activitatea din 2011, au aflat ce surprize îi aşteaptă în 2012 şi, împreună cu specialiştii WWF, au discutat despre zona lor şi despre presiunile la care aceasta este supusă.

Reconstrucţia ecologică, soluţia pe termen lung pentru natură şi comunităţi

Zonele umede sunt amenintate de activităţile umane, de poluarea apei şi de fragmentarea produsă de desecări.

În ultimii 200 de ani, 80% din lunca Dunării, inclusiv zonele umede cele mai importante, au fost drenate pentru agricultură, industrie, prevenirea inundaţiilor şi pentru navigaţie. Consecinţele acestor acţiuni devin din ce în ce mai clare şi mai grave. Astfel, de la an la an, înundaţiile cresc în frecvenţă şi în intensitate, iar capturile de peşte sunt tot mai scăzute.

În anul 2000, guvernele din Bulgaria, România, Ucraina și Moldova și-au luat angajamentul să lucreze împreună la crearea unui Coridor Verde de-a lungul Dunării Inferioare. Coridorul Verde al Dunării Inferioare a fost și este, încă, una dintre cele mai ambițioase inițiative de reconstrucție și protecție a zonelor umede din Europa. Coridorul Verde al Dunării Inferioare dorește să readucă la viață Dunărea Inferioară, să refacă legăturile dintre fluviu şi zonele lui inundabile, reducând astfel riscurile majore de inundații în zonele locuite și aducând beneficii atât economiei locale – pescuit, turism -, cât și ecosistemelor aflate de-a lungul fluviului.

Un studiu WWF arată există aproximativ 800.000 ha de luncă potrivite pentru reconstrucţie ecologică în bazinul Dunării, de-a lungul fluviului şi al principalilor săi afluenţi.

Pentru mai multe informaţii contactaţi WWF:

Cristian Tetelea, Manager de programe- Bazinul Dunării, [email protected], tel. 0730 098 713
Ioana Beţieanu, Specialist media şi campanii, [email protected], tel. 0730 098 716

Scroll to Top