hi_115235

Practica pândei la bârlog și traficul cu pui de urs trebuie combătute rapid de autorităţi

Incidentul tragic din județul Harghita în care un om și-a pierdut viața în confruntarea cu o ursoaică provocată la bârlog a scos la lumină informații îngrijorătoare privind posibila existență a unor rețele de trafic cu pui de urs. Această amenințare reală la adresa ursului brun din România se adaugă fenomenului existent al braconajului, pe care autoritățile nu reușesc să îl țină în frâu

Potrivit informațiilor care circulă în spațiul public, dar și în mediile interesate, se pare că acești pui de urs sunt capturați pentru a fi crescuți și sacrificați ulterior. O altă ipoteză este aceea că ei sunt duși peste hotare și intră pe piața neagră a traficului ilegal de animale sălbatice. Potrivit informațiilor deținute de WWF, în Ucraina se înregistrează același fenomen și există o astfel de piață neagră care valorifică într-un mod sau altul puii de urs.

Având în vedere că cel mai probabil fenomenul „pândei la bârlog” nu este unul izolat, cerem autorităților competente din România să acționeze cu mai multă fermitate și să fie proactive în prevenirea acestor practici. în cazul descoperirii unor dovezi clare,  ele trebuie să intervină acționeze rapid pentru combaterea acestor practici cu efecte negative și grave asupra animalelor și speciei.

Totodată, reiterăm necesitatea ca aceleași autorități să se implice mai activ în conștientizarea opiniei publice cu privire la importanța carnivorelor mari din perspectiva beneficiilor pe care acestea le aduc mediului natural și oamenilor.  La aceasta ar trebui să se adauge campanii consistente, la nivel național și mai ales local, cu privire la regulile minimale de comportament și precauție în habitatul ursului, care să prevină evenimente tragice și regretabile ca cel petrecut în județul Harghita.

Cât privește soarta ursoaicei provocate la bârlog, considerăm că eliminarea acesteia nu se justifică atâta vreme cât, din declarațiile vânătorilor locali, aceasta era cunoscută de mai mult timp și nu dăduse semne de agresivitate. În mod evident, comportamentul ei s-a schimbat în momentul în care și-a simțit puii amenințați și animalul are nevoie de o perioadă de timp ca să se liniștească. ”Este regretabil ce s-a întâmplat, din păcate a murit un om. Trebuie să învățăm că ursul nu este un animal domestic și trebuie să avem grijă mai ales în cazul în care are pui, să nu-l provocăm. În acest caz, animalul a acționat din instinct”, explică Cristian Remus Papp, manager pentru Biodiversitate și Arii protejate, WWF-România.

Potrivit celei mai recente poziții exprimate de Ministerul Mediului (joi, 28 martie 2019, n.r.), în momentul de față nu se impune nicio intervenție. ”Nu există niciun fel de cerere înregistrată la Ministerul Mediului privind acest exemplar (anterior incidentului, n.r). Atacul nu a fost generat de urs, dar acum pe noi ne interesează dacă acest animal reprezintă un pericol pentru cetățeni. Din toate datele pe care le avem până în momentul acesta, ursul nu prezintă un comportament deviant”, a declarat Mihai Drăgan, purtător de cuvânt al Ministerului Mediului.

Vizionați acest video postat în urmă cu câteva zile, în care se poate vedea un pui de urs mergând dezorientat printr-o sală de bowling din Miercurea Ciuc

Scroll to Top