200 de copii de la diferite școli și licee din București au avut ocazia să vizioneze documentarul Ostrovul meu, proiectat astăzi la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Cultural Francez. Filmul, regizat de Mihaela Rădulescu pentru WWF România, spune povestea frumoasă, dar tristă, a ostroavelor de pe Dunăre.
Ce sunt, de fapt, ostroavele? De ce sunt atât de importante? Ce vietăți putem întâlni acolo și cum să ne purtăm cu ele? De ce să le protejăm și, mai ales, împotriva cui? Și cum ar fi să am un ostrov al meu? Sunt doar câteva din întrebările pe care filmul documentar artistic le ridică pe durata celor 50 de minute si cărora echipa WWF România, prin vocea povestitorului Dani Oțil, a încercat să le răspundă într-un mod cât mai simplu și mai natural.
Ostroavele, sau insulele de pe Dunăre, sunt adevărate „jungle” în care îşi găsesc refugiul specii de păsări sau alte animale rare, lucru care le conferă un rol esenţial în salvarea ecosistemelor din întreg bazin al Dunării. Sunt adăpostul pădurilor de luncă, al mlaștinilor și canalelor naturale, sunt mediul de viață preferat al multor specii de păsări, insecte, amfibieni și pești.
Copiii prezenți la proiecție l-au putut urmări pe personajul principal, Dani Oțil, într-o adevărată expediție de-a lungul insulelor de pe Dunăre, din zona Călărași- , presărată cu adevărate peripeții- instalarea unui cuib imens pentru vulturii codalbi, într-un pom înalt de 20 de metri sau descoperirea ruinelor unei cetăți bizantine. Povestea palpitantă a ostroavelor capătă însă și nuanțe triste, atunci când face trimitere la amenințările care ar putea duce la distrugerea definitivă a insulelor.
WWF a realizat acest film documentar în cadrul unui proiect de conservare a 8 ostroave de pe Dunăre, selectate din rândul celor 140 existente în România pentru frumusețea lor și, totodată, pentru a se pune capăt presiunilor tot mai mari cărora fauna și flora ostroavelor sunt supuse în ultimii ani. Proiectul, intitulat „Conservarea și managementul integrat al ostroavelor de pe Dunăre„, este inițiat de WWF alături de Agenția pentru Protecția Mediului Călărași și finanțat prin programul Uniunii Europene Life Nature- o dovadă a importanței ostroavelor în conservarea biodiversității Europei.
Proiectul are două provocări majore, în eforturile de salvare a celor 8 ostroave: navigația și proasta administrare a pădurilor de luncă. Proiectele de dezvoltare a navigației riscă să transforme un fluviu viu, Dunărea, într-un coridor de transport. Proiectele de navigaţie blocheză, practic, circulaţia apei între mal şi ostrov, fapt ce conduce în timp la unirea acestora, ceea ce ar putea afecta biodiversitatea specifică ostroavelor.
Început în 2006, proiectul a reușit să soluționeze o parte dintre aceste probleme. Cea mai mare reușită a fost salvarea Ostrovului Ciocănești, care ar fi putut fi afectat de lucrările proiectului de îmbunătățire a navigației ISPA II. Totodată, toate cele 8 ostroave au fost desemnate situri Natura 2000, iar cele 26ha de pădure din lungul Dunării sunt acum cuprinse în noile amenajamente silvice şi sunt administrate corespunzător.
Documentarul proiectat astăzi a fost filmat în vara anului 2008, în lungul ostroavelor din zona Călărași. Filmul urmăreşte să atragă atenţia asupra bogăţiei naturale şi frumuseţii ostroavelor de pe Dunăre, dar să tragă şi un semnal de alarmă în privinţa pericolelor care le ameninţă. Este de asemenea, o invitaţie de vizita responsabil insulele de pe Dunăre. Scenariul filmului este realizat de WWF și Mihaela Rădulescu.